Від «Білої тури» до чемпіонських вершин

27.06.2007

      Минулого року  українські дівчатка та хлопчики впевнено перемогли на Всесвітній дитячій шаховій Олімпіаді, що додало оптимізму — росте гідна зміна нашим сьогоднішнім гросмейстерам. Водночас фахівців непокоїло, що останніми роками значно впав рівень традиційних змагань серед школярів «Біла тура» — тих самих, з яких вийшов кожен чемпіон світу радянських часів. І ось вперше за багато років фінал Всеукраїнського турніру відбувся за участі аж 88 учасників — 22 команд із 16 регіонів. Минулого року, скажімо, було лише вісім команд, — повідомив «УМ» головний секретар змагань Вадим Білий.

      Приймав фінал Іллічівськ, міська влада якого потурбувалася про кубки призерам та сувеніри для всіх учасників. Мер «перлини» Одещини Валерій Хмельнюк особисто завітав до юнаків та дівчат, чим багатьох приголомшив. Взагалі, цього року, також вперше, «Білу туру» привітали президент НОК, спортивний та освітній міністри.

      Результати турніру кореспондентові «УМ» прокоментував провідний тренер Міністерства сім`ї, молоді й спорту, голова дитячо-юнацької комісії ФШУ Іван Захарчук:

      — Перемога херсонської команди не стала несподіванкою, — зауважив Іван Романович, — адже за рейтингом саме вона була фаворитом змагань. У її складі два кандидати в майстри спорту (кмс) та два першорозрядники. Це унікально, бо у «Білій турі» змагаються команди загальноосвітніх шкіл — гравці  віком до 14 років: спочатку визначаються найкращі в районах та містах, потім — в областях. Якщо ще врахувати, що команду школи № 50 очолює заслужений тренер Валерій Михайлович Стельмах, то в конкурентів шансів було замало. Херсонська школа — добре відома. У нинішній жіночій збірній України, яка перемогла на Всесвітній Олімпіаді 2006 року, дві шахістки родом iз цього міста — Інна Гапоненко (тепер — Яновська) та Наталія Жукова.

      Крім перемоги, херсонці вибороли право представляти Україну на «Білій турі» серед країн СНД, що відбудеться в Росії. Нашій команді потрібно туди лише доїхати, бо решту витрат господарі беруть на себе, визнаючи цим самим досягнення наших дитячих шахів.

      За роки незалежності цей турнір насправді став найкращим не лише кількісно, а й щодо організації. Дітям, які проживали на базі відпочинку організували чудове дозвілля з концертами та розважальними програмами. Хто поступався на шахівниці, мав можливість взяти реванш у баталіях iз футболу та настільного тенісу.

      Відзначив би, що на турнір приїхало й чимало батьків юних учасників. Хоча декому це було «приписано» за штатним розкладом. Йдеться про окрасу турніру — династію Фролових. Команда з Алчевська «Родзинка» була представлена дітьми знаного українського шахіста Артура Фролова — синами Михайлом й Іваном та донькою Юлею. До Іллічівська їх привіз славетний дідусь Володимир Миколайович Фролов — організатор і генеральний директор відомого Донбаського шахового клубу — першого (!) чемпіона світу серед міст, 10-разового чемпіона України серед клубів.

      На друге місце Тернопільська гімназія імені Iвана Франка вийшла завдяки  кмс Антону Подольському, в активі якого вже є досвід виступів у першості України. Ця команда унікальна ще й тим, що на третій дошці грала Анастасія Кольба, яка спромоглася стати кращою серед суперників-хлопців. У всіх інших командах хлопці грали на перших трьох дошках, а дівчата — на четвертих. «Бронзовими» стали дніпропетровці. Одна з кількох команд міста-господаря, а саме, та, що посіла 15-місце (Одеса-Іллічівськ-2), відзначилася наймолодшим учасником турніру. Проте чемпіон України серед дітей до восьми (!) років Євген Штембуляк з цього приводу аніскільки не комплексував. Василь Іванчук у такому віці вже й у дорослих вигравав.

 

ТАБЛО

Всеукраїнські змагання «Біла тура»

      Підсумкове становище: Херсон — 25,5; Тернопіль — 24; Дніпропетровськ — 22,5.

      Кращі на дошках: В. Скляров (Херсон), М. Борисенко (Дніпропетровськ), А. Кольба (Тернопіль), Д. Богдан (Чернігів).