Молодим — дорога в першу лігу

26.06.2007
Молодим — дорога в першу лігу

Євгенія Снігур єдина у збірній України, хто на Кубку Європи здобув перемогу.

      Той факт, що Кубок Європи для національних команд втрачає свою популярність як серед глядачів, так і серед самих атлетів, змусив Європейську федерацію легкої атлетики (ЄАА) піти на реорганізацію турніру. Наступного року він востаннє відбудеться у старому форматі, хоча припускають, що через наявність у календарі Олімпійських ігор його взагалі не проведуть. А з 2009 року зникне поділ на суперлігу й перший дивізіон, а змагатимуться лише 12 кращих збірних. До того ж турнір змінить назву — замість Кубка він називатиметься чемпіонатом Європи, що має йому надати більшого авторитету.

      Поки що ж минулих вихідних на «Олімпіаштадіоні» у Мюнхені з'ясовували кращих на континенті у 20 дисциплінах представники суперліги, в яку входять по вісім команд у чоловіків і жінок. Наші представниці прекрасної статі можуть похвалитися не лише участю, а й успіхами — у 2004 році вони стали срібними призерками, у 2006-му — бронзовими. А от у чоловіків справи йдуть гірше. Повернувшись із першої ліги до еліти, вони надовго тут не затрималися і в Німеччині змушені були знову розпрощатися з суперлігою.

      Чесно кажучи, аж надто омолоджений склад команди особливо приємних перспектив перед українцями не малював. Проте за відсутності наших зірок дівчата зуміли проявити себе значно краще за чоловіків. Хоча, по правді кажучи, на більшості змагань наші представниці прекрасної статі виступають більш вдало, ніж партнери по збірній. Цього разу кілька з них зуміли заявити про себе на високому рівні й допомогти команді утримати місце в суперлізі — залишали елітний дивізіон по дві збірні, що посідали 7—8-ме місця.

      23-річна Євгенія Снігур у неділю виграла забіг на 100 м з бар'єрами. Харків'янка напрочуд вдало стартувала і зуміла не втратити перевагу на фініші, лише на 0,02 сек. випередивши француженку Ламаль. Це перше місце стало єдиним для нас за два дні змагань у Німеччині. Найкращих слів заслуговує і Юлія Кревсун, яка тактично грамотно провела біг на 800 м і на останніх метрах вдало «набігла» на фінішну стрічку, залишивши одразу трьох суперниць у лічених сотих секунди за собою і ставши срібною призеркою.

      А от друга позиція донеччанки Наталки Кущ у стрибках із жердиною особливих емоцій не викликає, оскільки показаний результат (4,38 м) дозволив завершити змагання «у призах» лише через доволі посередній склад учасниць і за відсутності росіянки Олени Ісінбаєвої. А виграла турнір представниця Польщі Моніка Пирек, яку тренує український фахівець В'ячеслав Калиниченко. Більшого очікували від запоріжанки Вікторії Рибалко в стрибках у довжину й Ольги Саладухи — у потрійному — дівчата обмежилися п'ятим і четвертим місцями, хоча мали всі шанси досягнути більшого.

      Третя позиція представниці Донеччини Ірини Штангеєвої на 200-метрівці порадувало лише набраними для команди очками, але ніяк не показаним часом. Проте наші жінки завдання утриматися в суперлізі виконали, хоча напруга не спадала до останнього виду програми — естафети 4х400 м, де українки фінішували четвертими.

      У чоловічій команді третіми місцями відзначилися донецький стрибун з жердиною Денис Юрченко й київський стрибун потрійним Микола Саволайнен. Для обох показані результати (5,60 м і 17,09 м) не є межею можливостей. Але найприкріше, що підтримати більш досвідчених спортсменів ніхто з молодих не зумів. Дехто встановив свій кращий результат сезону, дехто навіть поновив особистий рекорд, але ці досягнення не дозволили молоді піднятися вище сьомого місця, що не може не викликати занепокоєння. Виходить, прийти на зміну ветеранам, які стабільно приносять країні медалі, поки що немає кому, а це свідчить про невтішний стан «королеви спорту» у країні в цілому.

      Президента ФЛАУ Валерія Борзова особисто запросили до Мюнхена з нагоди 35-річчя його перемог на спринтерських дистанціях (100 і 200 м) на Олімпійських іграх 1972 року. Але відвідини «Олімпіаштадіону» для головного легкоатлета України вийшли не надто веселими через виліт нашої чоловічої команди до нижчої ліги.

      А переможцями у жінок впевнено стали росіянки, навіть попри те, що через фальстарт їх не допустили до останньої естафети. У чоловіків Франція обійшла господарів лише за рахунок більшої кількості перемог в окремих видах (чотири проти трьох). Також слід відзначити встановлення німкенею Кристиною Обергфьоль рекорду Європи у метанні списа (70,20 м). Також у Мюнхені поновилися кілька національних досягнень: Франції — у жіночому потрійному стрибку (Тереза Нзола — 14,69 м), Білорусі, Греції, Росії — в естафетах.

 

ТАБЛО

Підсумкове становище  Кубка Європи

(Мюнхен, 23-24 червня)

Чоловіки

1. Франція — 116 балів

2. Німеччина — 116

3. Польща — 110

4. Велика Британія — 101

5. Росія — 93

6. Греція — 70

7. Україна — 58,5

8. Бельгія — 53,5

Жінки

1. Росія — 127

2. Франція — 107

3. Німеччина — 94,5

4. Польща — 89

5. Україна — 81

6. Білорусь — 80

7. Греція — 75

8. Іспанія — 64,5