Тренування підвищеної цінності

26.06.2007
Тренування підвищеної цінності

Краса плавання. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Минулих вихідних у столичному басейні ЦСКА відбулася знаменна подія. Усі кращі українські плавці зібралися в Києві для товариської зустрічі з суперниками з двох слов'янських країн — Чехії й Польщі. Чесно кажучи, ніяких глобальних завдань ніхто з учасників матчу не ставив — спортсмени хотіли провести зайвий старт, але водночас не надто напружуватися. Дружня атмосфера у 50-метровому армійському басейні цьому цілком сприяла.

      Тож головним для вітчизняного вболівальника була не спортивна сторона змагань, а можливість на власні очі побачити наших зірок, адже на батьківщині вони стартують дуже рідко. Наприклад, Яна Клочкова взагалі не змогла згадати, коли це було востаннє. А тут чотириразова олімпійська чемпіонка в компанії інших відомих майстрів водних доріжок плавала просто перед очима й спілкувалася з усіма бажаючими.

      Щоправда, організатори турніру з Федерації плавання України не надто переймалися тим, щоб заманити на скромні трибуни басейна (нараховують близько 500 місць) любителів цього виду спорту. І їх насправді було дуже мало. Та і початок змагань у суботу о 10.00 і в неділю о 9.00 не сприяв напливу вболівальників. Журналістам теж довелося непросто, бо стартових і підсумкових протоколів більшість з них так і не побачила. Крім того, хочеться зауважити, що оголошення у басейні варто було б робити українською мовою, а не російською, бо все ж таки потрібно працювати над авторитетом держави, який складається з таких дрібниць.

      Зі спортивної точки зору скласти конкуренцію українцям у гостей не вийшло. Хоча попередню матчеву зустріч у Польщі виграли саме господарі (у першій два роки тому у Празі тріумфували наші). Традиційно поляки виглядали пристойніше за чехів, привізши з собою олімпійську чемпіонку на 200 м батерфляєм Отілію Єдрейчак та чемпіона світу Павла Корженовського. Але ті заради результату особливо не надривалися. У бесіді з кореспондентом «УМ» Отілія сказала, що сприймає ці змагання як тренувальні й готується до більш серйозних стартів. І жалкує, що не вдалося подивитися Київ, відвідати який вона пообіцяла по завершенні кар'єри.

      Головний тренер збірної Чехії Ярослава Пассерова серйозніше поставилася до турніру, вимагаючи від своїх підопічних показувати максимум можливостей. Бо п'єдесталами престижних форумів своїх уболівальників чехи балують рідко, й настав час молоді заявляти про себе.

      Головний тренер української команди Іван Сівак сказав, що до матчу наші плавці спеціально не готувалися. Серед лідерів він відзначив Яну Клочкову, яка повертає собі впевненість і спортивну форму, і запорізьку плавчиху батерфляєм Любов Король, яка на 100-метрівці обіграла Єдрейчак. А найважливішим із київського змагання фахівець вважає те, що плавці з усіх регіонів зібралися разом і відчули себе командою, адже подібне трапляється нечасто. Незабаром у Євпаторії почнуться ІІІ Всеукраїнські літні спортивні ігри, де тренерський склад визначить, хто поїде на головний турнір нинішнього року — відкритий чемпіонат Франції.

      Кращою плавчихою зустрічі організатори назвали 21-річну Ірину Амшеннікову з Запоріжжя, котра виграла всі три дистанції на спині й допомогла команді виграти дві естафети. А серед чоловіків приз кращого отримав поляк Корженовський.

 

ТАБЛО

Матчева зустріч збірних України, Польщі й Чехії

Підсумковий залік

Чоловіки

1. Україна — 177 очок

2. Польща — 129

3. Чехія — 93

Жінки

1. Україна — 158

2. Польща — 133

3. Чехія — 101

Загальний залік

1. Україна — 310

2. Польща — 287

3. Чехія — 194