«Чи любите ви морозиво?» — поцікавився у представника секретаріату Кабміну голова комісії з інноваційної та інвестиційної діяльності Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України, кандидат технічних наук Іван Галенко на «круглому столі» «Реалізація державної інноваційної політики в Україні», що відбувся позавчора в Державному агентстві з інвестицій та інновацій. «Звичайно, а хто ж не любить», — віджартувався урядовець. «То, будь ласка, не їжте його, доки не буде введено у дію в повному обсязі закон про трансфер технологій: відмовлять нирки, і не зможете скористатися перевагами від членства України в СОТ». Урядовці добре знають, що ця порада стосується всіх, хто споживає цукерки, торти з місячним терміном зберігання, «м’ясо-молочні» вироби...
На «круглому столі» підготували рекомендації для парламентських слухань «Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації», що відбулися 20 червня цього року. Науковці, урядовці й представники бізнес-громади обмінялися досвідом із питань інноваційного розвитку, побудови інноваційних мереж, взаємодії різних інституцій в Україні щодо інновацій, винахідництва та технологічного оновлення, трансферу технологій, які, між іншим, бувають корисними і шкідливими...
«Процес комерціалізації інноваційних продуктів регламентується відповідним законодавством, а їхнє переміщення підлягає державному врегулюванню у сфері трансферу технологій», — пояснила виконавчий директор Асоціації твердосплавних підприємств України Олена Казьміна. Закон про державне регулювання у сфері трансферу технологій Верховна Рада прийняла у грудні минулого року. Але міністерства і відомства досі не розробили підзаконні акти, які дозволили б створити легальний ринок технологій в Україні. «Як наслідок — іноземні структури за безцінь скуповують українські технології, на розроблення яких держава витратила мільйони народних коштів, — сказав у виступі представник Кабінету Міністрів Олександр Пічкур. — А потім продукція, виготовлена згідно з цими технологіями, повертається в Україну уже як «іноземна». І не за гривні, а за євро». Також, прагнучи отримати максимальний зиск, кмітливі підприємці використовують «передові технології», скажімо, заміну вершкового масла на пальмову олію в тому ж морозиві, тортах, ковбасах і навіть у згущеному молоці (де й самого молока вже немає!). Водночас питання впливу таких продуктів на організм людини не досліджене.
Олексій МУРАШКО.