ХРОНІКА

20.06.2007

Бокс

      У рейтинговому восьмираундовому бою у Будапешті  iнтерконтинентальний чемпіон за версією WBA у першій напівсередній вазі львів'янин Андрій Котельник переміг угорського боксера Ласло Ком'яті. Усі троє суддів віддали перевагу українцеві — 79:75 і двічі 79:73. Тепер підопічний Клауса-Пітера Коля очікує на поєдинок за звання чемпіона світу, оскільки керівництво WBA визнало Котельника обов'язковим претендентом на титул.

      Але до цього чинний чемпіон — француз Сулейман Мбайе — 21 липня проведе добровільний захист свого пояса. У випадку перемоги він упродовж трьох місяців буде зобов'язаний вийти на ринг проти Андрія. Нагадаємо, у березневому бою Котельника і Мбайе було зафіксовано доволі спірну нічию, адже українець переважав опонента в ринзі.

Важка атлетика

      На юніорському чемпіонаті світу, що завершився у Празі, троє українських атлетів пробилися до числа призерів.

19-річний Артем Іванов із Сімферополя став абсолютним чемпіоном у категорії до 95 кг, вигравши в сумі й у кожній із двох вправ — у поштовху (199 кг) і ривку (164 кг). А 20-річний вінничанин Костянтин Соцков (понад 105 кг) здобув три срібні медалі — у поштовху (200 кг), ривку (166 кг) й сумі. Тетяна Жукова із Запорізької області (до 75 кг) отримала малу «бронзу» у ривку, а за сумою двох вправ стала четвертою.

Легка атлетика

      На Міжнародному турнірі у швейцарському Лугано четверо українців опинилися серед призерів. Наталка Пігіда з посереднім результатом 52,89 сек. виграла забіг на 400 м, Олексій Лукашевич, тричі  «залетiвши» за 8 метрів, — стрибки у довжину (8,11 м), Олександр Корчмід — стрибки у висоту з жердиною (5,50 м). Молода Ірина Коваленко посіла друге місце у стрибках у висоту (1,86 м).

Шахи

      На відкритті турніру «Аеросвіт-2007» у Форосі президент Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) Кірсан Ілюмжинов заявив, що на найближчому засіданні президентської ради розглядатимуть питання включення цього найпрестижнішого в Україні змагання до офіційного календаря ФІДЕ. Призовий фонд турніру складає 110 тисяч доларів, з яких переможець отримає 20.

      Результати 1-го туру: Домінгес (Куба) — ван Велі (Голландія) — 1:0, Широв (Іспанія) — Рублевський (Росія) — 1:0, Сашикіран (Індія) — Онищук (США) — 1:0, Свідлер (Росія) — Ельянов (Україна) — 0,5:0,5; Карякін (Україна) — Іванчук (Україна) — 0,5:0,5; Нісіпяну (Румунія) — Яковенко (Росія) — 0,5:0,5.

Теніс

      За тиждень до початку Уїмблдону-2007 на травяних кортах голландського міста Хертогенбош стартував турнір третьої категорії з призовим фондом 175 тисяч доларів. У першому колі киянка Олена Бондаренко, посіяна під восьмим номером, легко переграла місцеву тенісистку Аранчу Рус — двічі по 6:1. У парному розряді сестри Олена й Катерина Бондаренко розбили білорусько-російський дует Азаренко/Чакветадзе — 6:3, 6:2.

* * *

      Українець Сергій Стаховський програв уже в першому колі кваліфікації Уїмблдонського турніру — Вонгу з Тайваня (5:7, 2:6).

Велоспорт

      Лідер команди «Діскавері ченнел» українець Ярослав Попович вирішив не стартувати у «Турі Швейцарії», оскільки вважає, що не готовий наразі до офіційних стартів, і продовжив готуватися до «Тур де Франс» у тренувальному режимі.