Азовська «цілина»

19.06.2007
Азовська «цілина»

Брудна вода і занедбана інфраструктура — такі реалії сучасних пляжів. (Фото Укрінформ.)

       Літня спека кличе до водойм, однак майже всі маршрути, що ведуть до тутешніх пляжів, санітарні лікарі категорично радять обходити десятою дорогою. На користь подібних рекомендацій свідчить і невтішна статистика: у Донецькій області з наявних 88 пляжів тільки 9 відповідають усім санітарним вимогам. Так само не витримує жодної критики і якість води. Саме тому, приміром, у Донецьку із двох десятків водойм заборонено купатися в 13. «Кожна з водойм має сильне бактеріальне забруднення, — свідчить заступник головного лікаря Донецької обласної СЕС Лариса Гусєва. — Тут виявлена кишкова паличка, причому її наявність перевищує допустиму концентрацію в п'ять разів!»

       На жаль, не краща ситуація і на узбережжі Азовського моря, де санітарні лікарі теж були змушені закрити всі-всі пляжі. Причина та ж — сумнівна якість води. За словами Лариси Гусєвої, на подібне рішення фахівців міг вплинути шторм, що пройшов якраз напередодні того, як тут брали проби води. Крім того, утримуватися від купання санітарні лікарі радили ще й внаслідок масової загибелі бичків, якими донедавна було буквально всіяне узбережжя. Фахівці вже дійшли висновку, що загибель риби сталася не через викид у море промислових чи комунально-побутових відходів, а внаслідок спеки та нестачі кисню. Певний час остраху додавала і наявність тут крокодила, який втік від роззявкуватих господарів-циркачів і пірнув у Азов. І хоча щелепи метрового аборигена Нілу Гадзі були зав'язані скотчем, переполоху ця пригода на березі наробила чимало. Фахівці запевняють, що звиклий до прісної води крокодил не мав шансів вижити в морі, проте якихось підтверджень цій версії поки немає. Тому Гадзі досі залишається улюбленим персонажем міського фольклору Маріуполя і розповіді про його з'яву в тому чи іншому місці є головною і обов'язковою умовою останніх місцевих новин.

       Так само не відповідає санітарним нормам і більшість тутешніх пляжів. Деякі з цих територій, за свідченнями санітарних лікарів, закриті для відвідувачів, бо не відкривалися після закриття ще в минулому сезоні, а їхнiй благоустрій досі залишається майже на печерному рівні. До речі, цю проблему не обійшли своєю увагою й керівники області. На зустрічі з журналістами голова Донецької облдержадмінстрації Володимир Логвиненко підтвердив, що в області справді відсутня чітка програма розвитку Азовського узбережжя. «Таких проектів на сьогоднішній день немає, — каже керівник області. — Є локальні проекти, проте вони стосуються окремих пансіонатів. А щодо комплексного підходу до вирішення цієї проблеми, то це поки тільки в концептуальному плані...»

      За словами Володимира Логвиненка, інвестори не поспішають вкладати в узбережжя гроші, оскільки не мають ілюзій щодо повернення своїх коштів за відносно короткий строк, бо занедбана берегова інфраструктура справді нині вимагає величезних витрат. Однак керівники області все ж не мають наміру опускати руки і таки намагаються пришвидшити розробку Генерального плану освоєння ужбережжя. Як каже голова Донецької облдержадміністрації, це буде «головний документ, який допоможе нам залучити інвесторів. І нарешті стане зрозуміло, настільки великий ризик для тих, хто буде  брати участь в цьому проекті».

      А поки розробляють проект і вивчається ризик потенційних інвесторів, які погодяться вкласти кошти в благоустрій узбережжя, теперішні відпочивальники продовжують ризикувати здоров'ям на пляжах, що здебільшого не відповідають елементарним санітарним вимогам.