Життя — не цукор

19.06.2007

      За офіційними даними, на цукровий діабет хворіють більш як мільйон українців. Із них 126 тисяч мусять приймати препарати інсуліну для підтримки власного життя. І всі вони залежать від регулярності поставок препарату, закупленого за бюджетні гроші. А з цим, як визнає МОЗ, останнім часом не все гаразд.

      За словами міністра охорони здоров'я Юрія Гайдаєва, торік МОЗ проводив централізовані закупки інсуліну, і всіх інсулінозалежних людей на рік вдалося забезпечити необхідним препаратом, хоч це і було складно. Діти на 100 відсотків отримали препарат іноземного виробництва, дорослі — переважно вітчизняний інсулін. А цього року забезпечення населення інсуліном МОЗ переклав на керівництво на місцях, які неодноразово заявляли, що їм краще відомо, який саме інсулін та в якій кількості потрібний хворим їхнього регіону. Але замість покращення ситуації вийшло її погiршення.

      «На превеликий жаль, у регіонах з'явилися проблеми з закупками інсуліну, — говорить Юрій Гайдаєв. — Причому закупівельна ціна збільшилася в середньому на 30 відсотків. Причин на це багато. По-перше, людям у регіонах важче домовитися з постачальниками. Одна річ — транспортувати велику партію препарату, інша — доставляти дрібну партію, з якою ніхто не хоче возитися. В результаті виникають посередники, які також вимагають оплати за свої послуги. Тому ціна інсуліну зростає».

      Крім того, за словами фахівців, інсуліни бувають різні — залежно від фірми-виробника та сировини, з якої виготовляють ліки. Є препарати, які тримають цукор у нормі протягом трьох-чотирьох годин, є ліки, які слід колоти через кожні півгодини, і лише деякий інсулін діє протягом 20 годин. І якщо пацієнт почав приймати препарат певного виробника, «перестрибувати» на інший інсулін медики не радять. Організм, який уже призвичаївся до певного препарату, може боляче сприйняти таку заміну. А купувати потроху різних препаратів регіону важче, ніж узяти один вид інсуліну на всіх пацієнтів...

      Відповідно, за новими цінами регіонам вдалося купити менше препарату. Його, за підрахунками фахівців МОЗ, вистачить лише до листопада. Тому міністерство збирається «вибивати» на програму «Діабет» додаткові кошти і вживати екстрених заходів, щоб докупити потрібну кількість препарату і віддати на місця. А згодом МОЗ планує  повернутися до централізованих закупівель інсуліну. Життя довело їхню ефективність.

      Тож діабетикам, які дня не можуть прожити без інсулінової ін'єкції, хвилюватися немає чого, переконаний міністр. Без препарату хворі не залишаться.