Корисна ГУАМність

19.06.2007

      Президент України Віктор Ющенко вчора вилетів до Баку, де два дні поспіль проходитиме саміт ГУАМ — регіонального об'єднання Грузії, Азербайджану, України та Молдови. Нинішній саміт проходитиме за участі ще двох «сторонніх» президентів — польського Леха Качинського та литовського Валдаса Адамкуса (їхні держави мають у ГУАМ статус спостерігачів). Сьогодні до участі в роботі саміту запрошені також президент Румунії, віце-президент Болгарії, віце-спікер Естонії та менш представницькі особи від Латвії,Казахстану, Туреччини, Європейської комісії.

      За підсумками зустрічі, як очікується, сьогодні буде підписано підсумкову Бакинську декларацію, а також угоду про привілеї та імунітети ГУАМ, Меморандум про співпрацю і взаємодопомогу з питань ядерної та радіаційної безпеки. Окремо планується підписання Спільної заяви ГУАМ—Польща, сповіщає офіційне інтернет-представництво Президента України.

      Це все, так би мовити, офіційна частина. Найважливішою темою для учасників зустрічі стане одвічна — як убезпечитися від енергозалежності з єдиного «джерела» — Росії. Очевидно, знову постане питання про наповнення нафтогону «Одеса—Броди—Гданськ». Крім того, всі країни ГУАМ та більшість тих, які на бакинському саміті представлені спостерігачами, мають ті чи інші торговельні проблеми з Росією: Молдова та Грузія — заборону на експорт вина, Польща — м'яса та м'ясопродуктів.

      Ще одна мета саміту — розширити співпрацю з Заходом, що вочевидь також не вітається Москвою.