А рука все тягнеться і тягнеться...

19.06.2007
А рука все тягнеться і тягнеться...

Вiктор Балога.

      Секретаріат Президента ще раз підтвердив свої наміри блокувати чергову ініціативу уряду та парламентської коаліції. Ті, нагадаємо, нещодавно виявили бажання організувати по-іншому схему закупівель товарів за державні, тобто народні гроші. Керівник президентського секретаріату Віктор Балога був категоричним: «По суті, йдеться про спробу узаконити корисливі прагнення відомих діячів із урядово-коаліційного угруповання, які під завісу свого перебування при владі прагнуть пристебнути до власної кишені мільйони і мільйони державних гривень. Усім відомо, що коаліція вже давно перетворила держзакупівлі на грандіозну лобістську і корупційну комбінацію, де масштаб незаконних оборудок обчислюється астрономічними сумами».

      Торік Віктор Ющенко підписав законопроект, прислухавшись до запевнень уряду, який обіцяв, що неодмінно наведе лад у державних закупівлях. Проте, за словами Віктора Балоги, урядово-коаліційний тандем вибудував усю архітектуру держзакупівель під власні інтереси. «На всіх більш-менш значущих посадах у структурах, які ухвалюють рішення у цій сфері, перебувають вірні люди з одного політичного табору, — заявив він. — Президент на останній прес-конференції привселюдно назвав усі ключові фігури».

      Нагадаємо, що напередодні Віктор Ющенко заявив: «Сьогодні комісію Тендерної палати, вищий спостережний орган, очолює голова фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Представником від Партії регіонів, який регулює ці питання в Антимонопольному комітеті, є голова цього комітету пан Костусєв. І так можна дійти до міжвідомчої комісії, яку очолюють ті політичні сили, що нині представлені більшістю. А насправді ми маємо закон не просто неефективний: це закон, який криміналізує наш діловий світ».

      Як вважає Віктор Балога, необхідність у нових змінах до закону, яка виникла всього через півроку після ухвалення попередніх, пояснюється новою хвилею лобізму. Оскільки депутати-соціалісти, які завжди голосували за підтримку непрозорих схем або навіть самі були їхнiми авторами, втратили надію потрапити до Верховної Ради шостого скликання, у корисливих комбінаторів почалася паніка. Тому під виглядом підвищеної турботи про державні інтереси робиться спроба узаконити останній хапок.

      Голова секретаріату Президента України вважає, що зміни до закону про держзакупівлі потрібні, і вони неодмінно будуть прийняті. Проте це зробить новий депутатський корпус, а жодного голосування у розпущеній і неправомочній Верховній Раді пiдтримане не буде.