«Шахтар» хоче стати «Шахтьором»,

16.06.2007

      Керівництво донецького «Шахтаря» оголосило про плани внести зміни до емблеми клубу. Водночас віце-чемпіони України збираються змінити англійський правопис своєї назви з україномовного варіанту «Shakhtar» на російськомовний «Shakhtyor». Це рішення клуб пояснює необхідністю повернення до традицій, а також тим, що назва команди вже стала чимось більшим, ніж відображенням професії. Тому вони не збираються перекладати її ані англійською («Miner»), ані українською.

      Щоправда, треба почекати реакції ФФУ і ПФЛ, адже саме за ними лишається вердикт, як саме називати український клуб в офіційних документах УЄФА і ФІФА. До того ж існує і законодавство, що визначає як сам порядок вживання державної мови, так і форму її транслітерації в латинському алфавіті.

      У зв'язку з цим пригадується епізод семирічної давнини у Празі. Чеські журналісти, які пам'ятали російську мову з часів соціалізму, запитали тодішнього капітана гірників Сергія Попова, як же вірно вимовляти назву команди. Півзахисник збірної України твердо заявив: «Правильно — «Шахтар».

      До речі, хоча до завершення чемпіонату ще залишився один тур, недо-«Шахтьор» дозволив собі розслабитися. Мірча Луческу навіть відправив основних гравців у відпустку, тож завтра проти запорізького «Металурга» донеччани гратимуть резервним складом.

      А півзахисник донеччан Елано, який у лавах збірної Бразилії готується до Кубка Америки, вже встиг заявити на батьківщині, що його кар'єра в Україні дійшла до завершення і він має намір продовжити її в Іспанії. Щоправда, гравець поки що не узгодив свою думку із планами керівництва «Шахтаря», з яким у нього діє контракт.

 

ДО РЕЧІ

      Позавчора бюро ПФЛ, розглянувши заяву «Шахтаря» стосовно дій футболістів київського «Динамо» Юссуфа та Клебера у матчі 28-го туру чемпіонату України проти донеччан, одностайно визначило для них покарання. За навмисні удари нігерійця дискваліфікували на три матчі, а бразильця — на два. Крім того, за недисципліновану поведінку своїх гравців «Динамо» оштрафували на 3000 у. о.