Усім братам — по призах

16.06.2007
Усім братам — по призах

Юний Сідні Кросбі з трьома своїми призами. (Фото РЕЙТЕР.)

      Шостого червня «качки» з Анахайма тріумфально переграли «Оттаву сенаторз» у фіналі Кубка Стенлі, а через тиждень після цього Національна хокейна ліга назвала кращих за підсумками сезону 2006/07.

      Головною персоною церемонії вручення індивідуальних нагород у Торонто став 19-річний вундеркінд Сідні Кросбі. Нападник «Піттсбург пінгвінз» і збірної Канади отримав аж три призи. Перший із них він заслужив ще два місяці тому, коли набрав найбільше очок у регулярному чемпіонаті. Наймолодший володар «Арт Росс трофі» у 79 матчах закинув 36 шайб і віддав 84 гольові передачі, що в сумі дало 120 балів. Але найголовніше, що Кросбі отримав визнання як журналістів, так і своїх колег. Член Асоціації мас-медіа НХЛ визнали його найціннішим гравцем, присудивши «Харт трофі» (1225 балів) у суперечці з двома воротарями — Роберто Люонго з «Ванкувера» (801 очко) й Мартіном Бродо з «Нью-Джерсі» (763). У Лізі не було молодшого MVP з 1980 року, коли «найціннішим» став легендарний Уейн Грецьки. Приз найкращого за вибором самих хокеїстів («Лестер Пірсон еворд»), у суперечці за який Сідні випередив уже згаданого Люонго й форварда «Тампи» Венсана Лекавальє, йому вручив прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер. Кросбі виявився наймолодшим володарем і цього трофею, а ще — гравцем, який потрапив до першої символічної збірної сезону.

      Утретє в кар'єрі голкіпером номер один назвали Мартіна Бродо («Везіна трофі»), який у регулярному чемпіонаті відстояв на нуль 12 матчів, парирувавши 92,2 відсотка кидків.

      Кращим новачком («Колдер трофі») визнали росіянина Євгена Малкіна з «Піттсбурга». Але він за почесною відзнакою не приїхав, бо перебуває у відпустці на батьківщині.

      П'ятий раз кращим захисником («Норріс трофі») визначили шведа Нікласа Лідстрема з «Детройта».

      Другий рік поспіль ветеран «Кароліни» Род Бріндамор отримав «Френк Дж. Селк трофі» — приз кращому форвардові оборонного плану.

      Тренером номер один назвали Алена Віньйо з «Ванкувера» («Джек Адамс трофі»).

      Другий поспіль «Леді Бінг трофі» — нагороду «джентльменові» Ліги — присвоїли росіянину з «Детройт ред уїнгз» Павлу Дацюку. А фінського капітана «Монреаля» Саку Коїву вважають прикладом для партнерів на льоду і поза ним («Кінг Кленсі меморіал трофі»). Приз за високу спортивну майстерність і вірність хокею отримав Філ Кессел із «Бостона», який проходив лікування від раку.

      До символічної збірної сезону увійшли Бродо, Лідстрем, Скотт Нідермайєр («Анахайм»), Хітлі («Оттава»), Кросбі та Овечкін («Вашингтон»).