Від оцінок істеричних — до історичної

12.06.2007

      Постать головнокомандувача УПА Романа Шухевича, особливо напередодні 100-річчя від дня його народження, продовжує тримати український політикум у стані підвищеної ідеологічної готовності: «червоні» та іже з ними вже захрипли від звинувачень генерал-хорунжого в усіх антирадянських гріхах, а радикальні націонал-патріоти готові молитися на нього, як на ікону Всевишнього чи портрет Тараса Шевченка. В цілому ж суспільство не оцінило роль Романа Шухевича в історії національно-визвольних змагань українського народу в ХХ столітті. Ще один крок до встановлення історичної правди про діяльність генерал-хорунжого зробили учасники Всеукраїнської наукової конференції, що відбулася в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

      У роботі конференції взяли участь провідні учені десяти вітчизняних університетів та трьох академічних інститутів, зокрема доктори історичних наук Юрій Шаповал, Олександр Лисенко, Микола Литвин, Олександр Реєнт, Микола Кугутяк, що надало зібранню солідної наукової ваги. Чільні представники історичної науки після двох днів дискусій дійшли висновків про те, що «Роман Шухевич жив і помер як справжній герой», що «треба казати правду, а не ідеалізувати історичні постаті», що «повертаючи нації її героїв, історики дають можливість нації творити нових».

      Перед науковцями виступили також син і донька головнокомандувача УПА — Юрій та Марія. «Усі попередні роки, — сказав пан Юрій, — Романа Шухевича обливали брудом і зневажали. Наш обов'язок — відновити історичну справедливість, стерти пил, що осів на нашій історії. Нам є чим гордитися. Одна із таких сторінок — життя і боротьба мого батька». Щодо поховання останків Романа Шухевича, нібито віднайдених на Тернопіллі у водах Збруча, то син головнокомандувача вважає цю знахідку псевдосенсацією: знайшли у Збручі дві обгорілі кістки і встановили пам'ятник. Ніхто навіть не провів експертизу, чи ті кістки — людські? Я підтримую Василя Кука в тому, що він не вірить у версію спалення тіла Романа Шухевича на березі Збруча».

      Зате точно відомо, що родовід генерал-хорунжого походить із Городенківського району на Івано-Франківщині, де його предки по чоловічій лінії були священиками. Наприкінці червня-початку липня у селі Тишківці обласна влада готується відкрити духовну кімнату у меморіальній садибі Шухевичів.