Спекотне літо, теплий жовтень

12.06.2007
Спекотне літо, теплий жовтень

Щоб мати врожай, землю цьогорiч доведеться добре поливати. (Фото Укрінформ.)

      Аналіз багаторічних спостережень за температурою повітря і кількістю опадів упродовж 1881—2006 років, проведений із застосуванням методів математичної статистики і комп'ютерних технологій, дає підставу з імовірністю 75—80 відсотків прогнозувати наступний погодний сценарій в другомі півріччі. Загалом упродовж двох літніх місяців та в жовтні очікується позитивна теплова аномалія. Відхилення середньомісячної температури від кліматичної норми становитиме 1,5—2,3оС в липні, 1,2—1,8оС — у серпні та жовтні. Близьким до звичайного прогнозується тепловий режим у листопаді та грудні. Внаслідок цього відхилення середньомісячної температури повітря від норми становитиме переважно 0,2—0,8оС.

      Майже впродовж усього періоду на більшій території країни очікується значний недобір дощів. Кількість опадів за місяць коливатиметься в межах 85—120 відсотків середніх багаторічних показників. Найвологішим прогнозується жовтень з місячною сумою опадів, яка на переважній території становитиме 120—140 відсотків норми. Найбільший дефіцит опадів очікується в грудні. Їхня місячна кількість коливатиметься в межах 70—90 відсотків середніх багаторічних показників.

      Дуже посушливою прогнозується погода в липні в Криму і Херсонській області, у серпні — на Луганщині та у вересні — знову ж таки в Криму. Також сухо буде в липні в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях, у серпні — на всій території Степу та в Полтавській, Сумській і Харківській областях, у вересні — в шести регіонах Степової зони, а також на Волині, Житомирщині та Рівненщині.

      Отже, щоб на полях бодай щось уродило, слід своєчасно поливати землі.

Володимир ПРОСУНКО,
кандидат географічних наук,
Інститут гідротехніки і меліорації УААН.