Третій шедевр Рафаеля

12.06.2007
Третій шедевр Рафаеля

Рафаель Надаль. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Ролан Гаррос» знову виявився «непідйомним» для першої ракетки світу. Видатний швейцарець Роже Федерер, який на цьому турнірі побив ще один рекорд — 36 виграних поспіль сетів на чемпіонатах серії «Великого шолома», знову програв фінал відкритої першості Франції. Хоч як дивно, а 25-річний Федерер не піднімав над головою головний приз «Ролан Гарроса» ще жодного разу. Саме грунтові корти Парижа стають для нього нездоланною перешкодою, аби перемогти на всіх чотирьох «Шоломах» упродовж року. І щоразу «повне щастя» швейцарця «урізає» другий номер світового рейтингу Рафаель Надаль.

      Для Рафаеля нинішній «Ролан Гаррос» — третій, причому — третій виграний. На цих змаганнях він ще не поступився нікому в жодному матчі! Цього разу іспанець відзначив у Парижі своє 21-річчя (3 червня), і з такої нагоди подарував собі перемогу у фіналі над Федерером у чотирьох сетах.

      «Для мене це — справжня казка. Я інтенсивно працював, щоб знову стати кращим, і я дуже щасливий, — наводить слова Надаля після нагородження агенція «Ассошіейтед пресс». — Але водночас дуже переживаю через поразку Федерера. Роже — мій друг і великий чемпіон, незалежно від того, програв він у Парижі чи ні».

      Напередодні вирішального матчу Федерер казав, що готовий до виснажливої п'ятигодинної боротьби, як і минулого року. Роже нібито вже вивчив слабкі сторони Рафаеля, до того ж він звертав увагу на свою недавню перемогу над Надалем у Гамбурзі. Але фінал виявився коротшим, ніж очікувалося, і склався не на користь лідера чемпіонської гонки АТР. «Звичайно, я трохи засмучений і розгублений. Але, сподіваюся, колись я таки виграю цей чемпіонат», — зізнається швейцарець.

      Щодо турніру жінок, то тут було значно менше й інтриги, й напруги. Очікувалося, що у фіналі, як і в чоловічому одиночному розряді, зустрінуться два перші номери рейтингу. Але росіянка Марія Шарапова несподівано зазнала краху у півфінальному поєдинку з Аною Іванович. А сенсаційній 19-річній сербці просто не вистачило сил на вирішальний матч — Жустін Енен «подарувала» Ані лише три гейми — 6:1, 6:2.

      Пізніше Іванович скаже, що в такій важливій грі її підвело неабияке хвилювання, адже досі вона жодного разу не грала у фіналах турнірів «Великого шолома». А ось для зіркової бельгійки нинішній тріумф на «Ролан Гарросі» — вже четвертий (раніше Жустін вигравала тут у 2003-му і 2005—2006-му). «З усіх чотирьох паризьких фіналів цей виявився для мене найлегшим», — зізнається перша ракетка світу.

       Тричі поспіль вигравати чемпіонат Франції раніше вдавалося лише Моніці Селеш у 1990—92 роках. А досягнення Енен-2007 визначне ще й тим, що вона не віддала суперницям жодного сету.

 

ТАБЛО

«Ролан Гаррос» (турнір серії

«Великого шолома», Париж;

призовий фонд 15 264 500 євро)

Чоловіки

Одиночний розряд

      Другий півфінал: Надаль (Іспанія, 2) — Джокович (Сербія, 6) — 7:5, 6:4, 6:2

      Фінал: Надаль — Федерер (Швейцарія, 1) — 6:3, 4:6, 6:3, 6:4

Парний розряд

      Фінал: Ноулз/Нестор (Багами/Канада, 6) — Длоуги/Візнер (Чехія, 9) — 2:6, 6:3, 6:4

Жінки

Одиночний розряд

      Фінал: Енен (Бельгія, 1) — Іванович (Сербія, 7) — 6:1, 6:2

Парний розряд

      Фінал: Молік/Сантанджело (Австралія/Італія, 17) — Среботнік/Сугіяма (Словенія/Японія, 7) — 7:6, 6:4