Спростовані прогнози

12.06.2007
Спростовані прогнози

Українки створили сенсацію, не пустивши на «мундіаль» збірну Данії. (Фото РЕЙТЕР.)

Жінки. «Плей-оф» чемпіонату світу.

Україна — Данія — 28:24

(перший матч — 30:30).

      Тиждень тому на полі суперниць підопічні Леоніда Ратнера відстояли нічию, яку фахівці вважали певною сенсацією. Чимало фахівців були переконані, що в матчі-відповіді у Запоріжжі данські гандболістки зіграють успішніше, і на грудневий чемпіонат світу до Франції поїдуть саме триразові олімпійські чемпіонки. Дебют суботнього поєдинку у палаці «Юність» справді був за гостями. «На перших хвилинах у нас не все виходило, — скаже потім у розмові з кореспондентом «УМ» Олена Резнір. — Але ми швидко оговталися, і гра пішла. Хоча важко було до останньої секунди. Суперниці високорослі, «розібрали» всіх нас, намагалися персонально завадити грі».

      Як і в першому поєдинку, дівчата з Данії були «важкопробивними» у захисті і майже нестримними в атаці. Найактивніші — Жозефіна Турей, Рікке Сков і, звісно ж, 35-річна Хейді Аструп. Однак наші дівчата не знітилися, вирівняли гру і повели в рахунку. Частіше від інших «розписувалися» у воротах Карін Мортенсен (127 матчів за збірну!) Олена Цигиця, Ірина Шеєнко і Наталя Ляпіна. За шаленої підтримки трибун українки вже в першому таймі створили гандикап у шість м'ячів — 15:9.

      На початку другого перевага наших гандболісток сягала навіть восьми голів. Гості підвищили швидкості. Та, як виявилося, Леонід Ратнер обрав правильну тактику підготовки команди до повторного поєдинку: поїздка в Данію була дуже важкою, і тренер дав дівчатам відпочити. Тож у них вистачило сил утримати перевагу. Злам ледь не настав на 15-й хвилині другого тайму: за рахунку 22:14 почали закидати лише «червоно-білі», і різниця скоротилася до трьох пунктів — 22:19. Та тут знову результативно зіграли Резнір, Шеєнко, Радченко — й уболівальники шаленіють, розуміючи, що наша команда перемогу не упустить. Не завадили цьому і французькі судді Лазаар та Реверет. «У Запоріжжі, — констатувала по завершенні гри Олена Резнір, — слава богу, не повторилося те, що було тиждень тому в Ольборзі. Там симпатія арбітрів до наших суперниць була такою, що нас вилучали за найменший порух руки...».

      Отже, українки здобули першу перемогу над данками, а ті вперше за останні сімнадцять років опинилися за бортом фінальної частини чемпіонату світу. Леонід Ратнер назвав своїх вихованок «неперевершеними», які, буває, «валяться з ніг, але залишаються великими майстринями гандболу».

      До речі, за організацією цього поєдинку спостерігала делегація ЄГФ, оцінюючи здатність України провести чемпіонат континенту в 2012 році (відповідну заявку ми подали). У Запоріжжі все було «о’кей», визнали гості. За винятком табло: хвилин за три до завершення поєдинку воно згасло... І таке не вперше трапляється в «Юності», яка давно потребує «омолодження».

Чоловіки. «Плей-оф» чемпіонату Європи. Україна — Словаччина — 29:28

(матч-відповідь — 16 червня).

      Наступного дня долю путівки на чоловіче Євро до Норвегії у Запоріжжі почали з'ясовувати чоловіки. У двобої з командою Словаччини наша збірна була фаворитом, і господарі з перших хвилин почали диктувати свої умови гри, нарощуючи перевагу. Ніби орієнтуючись на перебіг суботнього «жіночого» матчу, наші гандболісти на перерву також пішли із шестиочковим гандикапом (17:11). По перерві також тривалий час утримували гостей на пристойній дистанції. Однак словаки таки «показали зуби» й поставили під сумнів надто оптимістичний прогноз фахівців. Один м'яч переваги — надто мало, аби бути спокійними перед грою-відповіддю. По п'ять голів у неділю забили Юрій Костецький, Сергій Шельменко, Микола Стецюра і Сергій Онуфрієнко.

      У Словаччині буде нелегко, якщо не залікує травму Юрій Петренко, не оговтається після недільного пошкодження ноги Стецюра. У звітному поєдинку Андрій Абрамов, Костя Тхоревський, Артем Вишневський та інші молоді гандболісти на майданчику перебували лише стільки, аби засвідчити, що вони ще не можуть замінити ветеранів...