Путівка в сумці — тиша на думці

05.06.2007

      Наприкінці минулого тижня до «Артека» приїхали понад 330 дітей з Новобогданівки, Спаського та інших сіл Мелітопольського району. Держава врешті-решт оплатила відпочинок юних потерпільців зони лиха, й упродовж щонайменше трьох тижнів їм не загрожуватиме сусідство артбази, гратися навколо якої в радіусі кількох кілометрів донині небезпечно. Із закінченням навчального року школярів привітав голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко. Офіційний сайт повідомив також, що у серпні ще 600 дітей (майже сто — з матерями), а також 125 підлітків відпочинуть у санаторіях Євпаторії. З держбюджету для цього виділено 2 мільйони 753 тисячі гривень.

      Відкривають сезон відпочинку і 56 дитячих оздоровчих таборів із вiсiмдесяти семи, що функціонують на території Запорізької області. Депутати облради рекомендували держадміністраціям майже 100 тисяч школярів регіону оздоровити на власних базах, однак це виявилося нереальним. З огляду і на ту обставину, що тридцять таборів не зуміли підготуватися до сезону вчасно. Більшість з них, до речі, якщо й відкриється, то «в тіні». Причина? Цьогоріч законослухняність різко «подорожчала»: аби офіційно одержати паспорт на відкриття оздоровниці, за даними голови Запорізької облпрофради Віктора Сластьона, потрібно викласти різним службам до двадцяти тисяч гривень! Тому ще у квітні керівник прогнозував перехід багатьох (і не лише дитячих) оздоровниць на нелегальний режим роботи. «Тінізацію» курортного бізнесу стимулює і масова приватизація оздоровниць регіону: наразі лише кожна дев'ята лишилася у державній чи комунальній власності. Половина ж приватних та акціонованих відразу ж задіяли механізм перепрофілювання на прийом дорослих відпочивальників, констатує заступник начальника облуправління у справах сім'ї, молоді й спорту Ігор Мєщан.

      За кошти бюжетів усіх рівнів зможе оздоровитися лише кожний п'ятий юний мешканець Запорізького регіону. Решті доводиться розраховувати на гаманці батьків. А їхня зарплата зазвичай не наздоганяє здорожчання путівок, тому мешканці, приміром, обласного центру спроможні оплатити хіба що 20 відсотків вартості перебування дитини у пришкільному таборі. В області їх буде облаштовано триста «з гаком». Рекордна кількість свідчить не стільки про турботу відповідних служб про оздоровлення школярів, як про фінансову неспромогу нормально відпочити сім’ями.