З бідного двісті тисяч — комфорт... сильнішому!

05.06.2007

      В Україні ніхто вже не дивується алогічному перебігу подій. У бюджетній сфері, приміром, столиця постійно «гвалтує» периферію непропорційним розподілом повноважень і фінансових ресурсів. А тепер ось з'ясувалося, що узаконеним пограбунком грішить не тільки центр, у чому мали біду переконатися мешканці кількох сіл Токмацького району.

      Депутатів Новенської сільради скликали на сесію в пожежному порядку. Ті сходилися, не знаючи навіть про що йтиметься! З'ясувалося ж, що потрібно виявити своєрідне благородство і... відмовитися від двохсот тисяч бюджетних гривень! Задля досягнення позитивного результату голосування у Новому десантувала представницька делегація посадовців Токмака на чолі з головою райради Олександром Ярошенком і головою районної держадміністрації Дмитром Мицаком. Потім, уже після закінчення сесії, Раїса Гривцова, Марина Артьоміна та інші депутати констатуватимуть: «Ми потрапили у своєрідну психологічну мишоловку... Це був звичайнісінький шантаж! Керівники району відразу заявили, що вони приїхали за своїми грішми, і сільрада добровільно мусить від них відмовитися».

      За версією прибулих з райцентру держслужбовців, перерозподіл фінансів потрібен, аби врятувати центральну районну лікарню. Якщо сесія ухвалить негативне рішення, то мешканцям сіл Новенської сільради, мовляв, доведеться звертатися за медичною допомогою вже не в Токмак, а добиратися до ще віддаленішого Молочанська. Вина за таку перспективу, звісно, лягла б на депутатів, тому більшістю голосів сесія сільради таки відмовилася від 200 з лишком тисяч на користь бюджету районного. У депутатів не було часу вникнути в суть проблеми, зважити всі плюси і мінуси такого рішення — на що, можна здогадатися, і розраховувала районна влада.

      Несподіване рішення позачергової сесії сільради приголомшило, зокрема, мешканців сіл Чистопілля і Пшеничне. Районна влада з бюджету ще 2006 року обіцяла виділити 55 тисяч гривень на ремонт водогону в цих селах, однак «забула» про своє слово. А тепер і поготів не дочекатися коштів із райцентру! Безпосередньо ж у селі Нове гостро стоїть проблема ремонту системи водопостачання, освітлення і доріг, визнає сільський голова Ольга Горенко. Розуміє це і депутут Олег Кравченко, проте і він віддав свій голос за те, аби побільшало коштів на розв'язання нагальних проблем районної громади. Бо, як і пані Горенко, сподівається, що сільрада зможе задіяти 110 тисяч, які перейшли з бюджету минулого року. Тому сільський голова не наполіг на чинності 61-ї статті Закону України «Про місцеве самоврядування», яка забороняє втручання будь-яких державних інституцій у процес складання і виконання місцевих бюджетів.

      Треба сказати, що керівники району мали солідний аргумент на захист своєї «нахабної» позиції. Бо ж спірними були кошти, появу яких у залі судового засідання відстоювали Дмитро Мицак і його заступник Олексій Стусь. Двісті тисяч гривень надійшло від оренди п'яти тисяч гектарів землі, переданої за рішенням токмацької Феміди приватному підприємству «Інтертрейд»; до 2006 року ці землі обробляв колектив дослідного господарства «Токмацьке», яке від банкрутства не врятували навіть «тепличні» умови — несплата податку на землю. Райдержадміністрація знайшла нового інвестора і з труднощами, проте відсудила землю у «Токмацького». За підсумками першого ж року господарювання приватний орендар перерахував сільраді обумовлені договором кошти.

      Голова РДА Дмитро Мицак запевняє, що район так не повівся б, якби міськрада Токмака в ультимативній формі, однак справедливо не затребувала додаткові кошти на фінансування лікарні: «Заклад є спільною власністю міста і району, і ми гадали, що наша третина потребує виділення 1,3 мільйона гривень. Розрахунки міськвиконкому виявилися дещо іншими, і нам довелося погодитися».