Підготовка до нічиєї?

01.06.2007
Підготовка до нічиєї?

Ми вже зустрiчалися. Але нинi Шелаєв i Єзерський у строю, а Анрi — нi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Париж, «Сен-Дені», віце-чемпіони світу — непогані подразники для будь-якого уболівальника. Футбольні українці з усім цим зіткнуться вже завтра, коли команда Олега Блохіна зіграє проти французів на їх фешенебельному полі. Після поєдинку 2 червня ми відпочиватимемо до осені, коли у вересні зіграємо «здвоєний» тур з італійцями та грузинами. Саме той «дуплет» наставник нашої команди називає важливим у відборі до Євро-2008, а не нинішній поєдинок зі срібними призерами чемпіонату світу.

      І все ж мотивація у вигляді збереження першого рядка у групі, який ми наразі утримуємо, виглядає вагомою. Та й чи має команда з 11-го рядка рейтингу ФІФА опускати руки ще до гри?

      На традиційнiй прес-конференції під час «дня відкритих дверей» на базі в Кончі-Заспі Олег Блохін був, як ніколи, лаконічним та критичним щодо своїх підопічних.

 

«Дивіться, Шева приїхав!»

      Олега Володимировича не варто запитувати, чи він чимось задоволений, бо ствердна відповідь буває досить рідко. Оскільки чергова зустріч журналістів з тренерами почалася саме з такого питання, то, відповідно, і «понеслося».

      За словами Блохіна, деякі гравці не виходили на поле тижнями, а дехто перевантажений, тож дисбаланс очевидний. Хтось програв у фіналі Кубка України, а хтось — виграв. Це теж проблема. Але, каже наставник збірної, гравці повинні самі слідкувати за своєю фізичною формою, якщо вважають себе професіоналами.

      Заміна донецького захисника Кучера, у якого виявили травму спини, на київського Ващука могла б статися і раніше, бо про проблеми Олександра було відомо ще до кубкового фіналу. Але тепер точно відомо, що під синьо-жовтий прапор викликали Владислава.

      Також Блохін розвіяв чутки, що Воронін тренувався у Альтмана в Одесі, підтримуючи форму після завершення сезону в бундеслізі. Андрій насправді трохи відпочив десь у...Франції, заїхавши перед тим у «Ліверпуль», де розпочне наступний сезон.

      У зв'язку з усіма останніми пертурбаціями наставник зізнався, що висловив багатьом гравцям, зокрема, і Вороніну, все, що про них думає. «Щоправда, у легкій формі, — уточнив Блохін. — Дай Боже, щоб цей самостійно влаштований вихідний не позначився на грі в Парижі».

      Загалом Вороніну можна було б пробачити таку вольність за його вміння створювати розкуту атмосферу в колективі. Знаєте, як він миттєво обернув увесь натовп журналістів і фоторепортерів, які спостерігали за тренуванням, у протилежний бік однією фразою? Просто пожартував: «Дивіться, Шева приїхав!».

      Андрій Шевченко, як відомо, не гратиме завтра через операцію на паху, але він у Києві і, швидше за все, підтримає команду в паризькому виїзді.

      Були питання щодо Шовковського, який в останньому матчі вдарився спиною об штангу, але, схоже, Олександр таки захищатиме останній рубіж команди.

      У розмові про суперника найцікавішим було не те, де і яку інформацію відшукав на цей час «розвідник» збірної Веремєєв, а те, що Блохін говорив про наставника французів Раймона Доменека. «Хай не бідкається, бо в нього під рукою є два з половиною рівноцінних склади, і він може спокійно проводити ротацію. Але, наскільки я розумію, французи нас побоюються», — каже Блохін. І аргументує: «Хай він розповідає все, що хоче (ідеться про звинувачення на адресу українців, які нібито підлаштували календар під себе. — Авт.). Данці [на початку відбору на ЧC-2006] теж казали, що ми граємо в антифутбол. Але ми поїхали на «мундіаль», а вони — ні».

Червнева пастка для Доменека

      Два матчі у червні з українціями та грузинами наставник збірної Франції назвав «червневою пасткою». Чи могли ми про це мріяти ще років три-чотири тому, що таку пару лідери світового рейтингу вважали б дуже складною? Окрім того, песимізму на Доменека наганяють і статистики, які кажуть, що за останні 20 років «трикольорові» зіграли у червні три матчі: ганебно програли норвежцям у 1988-му (0:2), росіянам на «Стад де Франс» у 1999-му (2:3), а виграли лише в андоррців.

      Для збірної, гравці якої проводять виснажливі та травмонебезпечні сезони в провідних клубах Європи, перший літній місяць — справді не кращий час для ігор за збірну. Просто перерахуємо травмованих французів: Анрі, Трезеге, Вільтор, Саньоль, Вієйра, Саа. Чи добре від цього нашій команді? Не надто, бо на заміну їм викликано молодих, але амбітних: Діарра, Насрі, Діабі, Бріана...

      Як стало відомо після однієї «міжсобойної» гри, на тренуванні Доменек оголосив стартовий склад своєї команди: Купе, Клер, Тюрам, Галлас, Абідаль, Макелеле, Тулалан, Гову, Рібері, Малуда, Анелька.

      Французькі колеги-журналісти стверджують, що Раймон Доменек рідко міняє свої рішення. Якщо так, то з таким складом українцям цілком реально зіграти прагматичну нічию.

      До речі, у позаминулому відборі на «світ» ми двічі по 0:0 із французами й зіграли, а поступилися лише у товариській зустрічі з нагоди 100-річчя їхньої федерації завдяки єдиному голу Зідана.