На хвилях блюзу

31.05.2007
На хвилях блюзу

      Про яхт-клуби кажуть, що вони уособлюють насамперед образ життя бізнес-еліти. Проте є регати, які мають зовсім інший імідж у суспільстві. Беззмінний керівник оргкомітету «Кубка Гетьмана» Ігор Мітюков із самого початку задав цим перегонам іншу тональність — це, перш за все, місце зустрічі людей зі схожими життєвими принципами та поглядами, які були властиві Вадиму Гетьману. Тому постійною величиною змагань пам'яті видатного українського фінансиста та політичного діяча є чесна гра, високий рівень і компетентність. Восьма меморіальна «гетьманська» регата, яка відбулася на Київському водосховищі 23—28 травня, підтвердила свої принципи, як ніколи.

      Організатори «Кубка Вадима Гетьмана-2007» на призи «Харес груп», а саме — Вітрильницька академія, Київський яхт-клуб, Вітрильна федерація України та Асоціація катамаранів «Топкат», внесли деякі зміни, які підвищили якість проведення регати та справедливість оцінок результатів. У цьому році програма передбачала кілька типів перегонів: крейсерсько-гоночні яхти, круїзні, серед катамаранів класу «Топкат» та дитячих катамаранів «Чіко». Також у рамках «Кубка Гетьмана» було представлено новий проект — музичний фестиваль «Сейлінг блюз», що розпочинався у вечірні години після завершення перегонів і тривав до півночі. Музика у стилі блюз сприяла спілкуванню спортсменів, банкірів і бізнесменів «без краваток».

      Із погодою учасникам змагань переважно не щастило: спека яхтсменів не надто обходить, а от «стояче» повітря заважало використовувати вітрила на повну потужність.

      Високий рівень справедливості змагань забезпечував Ніколо Сіроні — керівник міжнародної організації з вимірювання яхтингу (ORC Club), яка й застосовує принцип гандикапу в перегонах, тобто дозволяє порівнювати майстерність екіпажів різних за технічними ознаками суден.

      Володарем головного призу регати — перехідного кубка пам'яті Вадима Гетьмана — стала крейсерська яхта «Арктур» (капітан — Віктор Сидоренко), яка набрала за вісім перегонів 57,5 очка і лише на 2,5 бала випередила «Океан» Олександра Сича.

      За іронією долі, найбільше трофеїв опинилося в руках третіх призерів крейсерських перегонів — яхти «Скорпіо». Її капітан Максим Зінченко спочатку виходив за призом «За абсолютну швидкість», а потім ще раз — за «Коримським призом», яким винагороджують кращих аматорів.

      Серед дебютантів регати — «круїзерів» — узагалі стався парадокс. Володарі «аматорського» призу стали першими і в загальному заліку — це яхта «Ворлд». Партнери Сергія Грищенка, серед яких була й жінка, випередили яхту «Ем джі» під керівництвом Ігоря Гордієнка на 4,5 бала. «Бронза» — у «Влади» Павла Пилипенка, а приз за абсолютну швидкість дістався «Катюші-2» (кеп — Борис Тимонтьєв), яка в загальному заліку виявилася четвертою.

      Церемонію нагородження відкривав і закривав директор регати Юрій Власенко, який особливо наголосив на тому, що з кожним роком «Кубок Вадима Гетьмана» робить крок уперед, а це вдається завдяки підтримці бізнес-еліти. Окрім різних традиційних відзнак, призери нинішніх змагань одержували дуже потрібнi  їм на практиці фірмові прилади для визначення місця знаходження за будь-яких умов. Кубки кращим екіпажам вручала  вдова Вадима Гетьмана — пані Валентина. Гідно відзначили і призерів у змаганнях катамаранів «Топкат» (переможці — Волошенюк і Олексюк) та дитячих катамаранів «Чіко» (1992 р. н., Негода і Савін).

      Наприкінці всіх переможців за традицією викинули в Київське море. А потім був блюз і тепле спілкування.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Власенко,

директор регати «Кубок Гетьмана»:

      — Нові відчуття принесли перегони круїзних яхт, які будуть у нашій програмі і надалі. Найважливіше, що ми проводимо змагання з гандикапом, що дає можливість залучати різні яхти. Приїзд представників міжнародних організацій, яких визнає Міжнародна федерація (ISAF), лише підкреслює авторитет нашої регати. Усвідомлюємо, що нам потрібно ще багато попрацювати, щоб вигадати якісь новації на наступний рік, адже всі звикли, що «Кубок Гетьмана» лише прогресує.

Сергій Пічугін,
переможець та призер
чемпіонатів свiту та Європи з вітрильного спорту, учасник трьох Олімпіад:

      — Я вважаю, це не те спортивне змагання, яке повинне тягнутися до рівня чемпіонатів Європи та світу. Тут унікальна атмосфера — це регата пам'яті видатної людини. Хоча, звісно, коло учасників потрібно розширювати.

      Щодо мене, то я в цьому сезоні навряд чи братиму участь у великих змаганнях. Можливо, на європейській першості виступлю. За місяць — чемпіонат світу в Португалії, де відбудеться відбір на Олімпіаду, але я вже не так сильно прагну взяти участь у ще одних iграх. А взагалі, якщо наші ветерани завершать виступи, українцям доведеться на деякий час забути про успіхи у вітрильному спорті, поки не підростуть сьогоднішні 13—14-річні.