Три горішки для хокейної Попелюшки

31.05.2007

      Позавчорашній день можна було сміливо називати Днем хокею в Україні, настільки багато сенсаційних подій подарував прихильникам цього виду спорту вівторок.

 

По-перше

      На засіданні ради Федерації хокею України було ухвалено не зовсім очікуване рішення щодо наставника національної збірної. У Олександра Сеуканда, який очолював збірну з 2003 року, завершився контракт, і тренер очікував продовження угоди. Але у ФХУ зважили на провал «синьо-жовтих» у Москві й вирішили інакше — тепер до 15 серпня буде проведено конкурс на це вакантне місце. Звісно, участь у ньому може взяти і Сеуканд — все-таки він очолює базову команду збірної, київський «Сокіл». Проте, вважають у ФХУ, для збірної є й нові, цікавіші кадрові варіанти.

      Попередником Сеуканда, нагадаємо, був Анатолій Богданов, який уперше і востаннє вивів українців на Олімпіаду-2002. Повернення досвідченого фахівця не виключене. Утім, як і запрошення в збірну іноземного тренера. Якщо ж говорити про зміну поколінь, то, в принципі, можна довірити національну команду і Валерію Ширяєву, і наставникові молодіжної збірної України Іванові Правилову, учні якого з харківської школи «Дружба-78» набувають досвіду за океаном.

По-друге

      Цього дня в Києві побував легендарний Владислав Третьяк, який очолює Федерацію хокею Росії. Він приїхав, щоб запросити «Сокіл» у вищу російську лігу з перспективою виходу у суперлігу! Досі, поневіряючись у відкритій першості Білорусі, ми про таку можливість лише мріяли, як про рятівну соломинку. Звісно, що для реалізації проекту «Київ у другому дивізіоні Росії» потрібно виконати певні вимоги сторони, яка запрошує: «Сокіл» має гарантувати свій річний бюджет у розмірі 4 млн. доларів та виступи лише на льодовій арені місткістю 6000 глядачів, тобто в столичному Палаці спорту.

      Пан Третьяк після спілкування з потрібними людьми зробив висновок, що у російській вищій лізі «соколята» можуть дебютувати вже цього року. Уже відомо, що до виступів поміж росіян у найближчому сезоні готові три казахські та один латвійський клуб. Якщо до них приєднається і «Сокіл», то це свідчитиме про те, що можна поставити хрест на проекті «Сильний чемпіонат України» — «хокейні» гроші підуть лише на базовий клуб збірної та його перельоти в Іжевськ, Пензу тощо.

По-третє

      В'ячеслав Завальнюк, як і обіцяв в інтерв'ю «УМ», привіз до Києва чемпіонський кубок російської суперліги, — головний трофей наших сусідів. Українець цього року виграв російську першість, яка за рівнем поступається лише НХЛ, у складі магнітогорського «Металурга». Чемпіонами Росії досі ставали й інші наші співвітчизники, але привезти цей величезний, «під Кубок Стенлі», приз вдалося лише Славкові. Більше того, головний трофей російського хокею пробуде в Україні цілий місяць. Хоча, до речі, програму його перебування в нас не затверджено. З аеропорту суперприз поїхав до Державної податкової адміністрації, керівник якої Анатолій Брезвін є президентом Федерації хокею України.