Тендер як гальмо

26.05.2007

      Влада Сіверськодонецька провела цього тижня досить незвичну акцію. На день було припинено проведення всіх фінансових операцій, що стосуються міської ради, її виконкому та всіх комунальних підприємств міста. Цілий день вони нічого не купували і ні з ким не розраховувалися за раніше придбані матеріали та послуги. У такий спосіб «батьки міста» протестували проти існуючої в державі системи тендерних закупівель. Організатори акції стверджують, що вона не може завдати суттєвої шкоди життєдіяльності муніципалії вже тому, що для деяких підрозділів подібна ситуація із «завислими» сумами не є чимось новим, і склалася через необхідність проводити тендерні торги. Як і належить згідно із законом, міські структури регулярно оголошують про намір придбати для своїх потреб той чи інший продукт, сплачують чималі суми тендерному комітетові (який знаходиться в столиці і, за деякими даними, жорстко контролюється однією з чільних депутаток фракції Партії регіонів у Верховній Раді) — а в підсумку виявляється, що нікого потреби міста не цікавлять. Скажімо, востаннє міський тролейбусний парк не зміг придбати для своїх потреб бензину на 80 тисяч гривень. Очевидно, потенційним продавцям сума здалася замалою, але ж підприємству електротранспорту багато бензину просто не потрібно. То як тепер виїжджати на аварії ремонтникам?

      А на початку року місто з величезними труднощами — з тієї ж причини — спромоглося закупити для своїх хворих належну кількість інсуліну. І так далі, і тому подібне. У мерії ситуацію розцінюють як ще не критичну, але таку, що вже вийшла з-під її контролю. І тому тут виступають не стільки проти умов, за якими наразі повинні організовуватись тендери, скільки взагалі проти їхнього існування. Не будемо наводити епітети, які лунають у кулуарах міської ради, однак винуватцем усіх вищезгаданих бід називають парламент і уряд, що взагалі дивно з огляду на те, що на Партію регіонів місцеві чиновники орієнтувалися навіть за часів урядування «помаранчевих».

      Орієнтовна сума фінансових операцій, що не відбулися за день протесту, — близько сотні тисяч гривень. Громадський транспорт від цього не став працювати гірше, і комунальні послуги надаються населенню у звичайних обсягах. Інформацію про подальші свої кроки керівники міста не розголошують.