Наш містер у їхньому Голлівуді

26.05.2007

      У свої неповні тринадцять учень запорізького ліцею «Перспектива» Артур Пісковський устиг піднятися на вершини кількох подіумів. Торік восьмикласник став міні-містером України. Дебютний успіх, власне, і дав юному запоріжцю шанс посперечатися ще й за світову корону.

      До польського містечка Перемишль з'їхалися конкурсанти з усіх куточків світу. Найскрутніше було у фіналі, де основну конкуренцію українському міні-містеру становили передовсім хлопчики старшої групи з Румунії, Польщі, Молдови й... Одеси. Артур невипадково виділяв це місто, вважаючи лідером Максима Панченка — майстра бальних танців з «Південної Пальміри», коронованого перед цим у Голлівуді. І все ж корона міні-містера світу дісталася Артуру, а Максим змушений був задовольнитися віце-титулом. Дві найвищі сходинки подіуму журі віддало представникам України і в конкурсі десятирічних дівчаток: міні-міс світу визнано полтавчанку Аліну Івахненко, яка з труднощами потіснила... Так, Арину Пісковську, рідну сестру Артура!

      «Поляки влаштували нам дуже теплий прийом, — розповіла мені Людмила Станіславівна, мама талановитих запоріжців. — Коли ж на гала-концерті сина оголосили «Артур», з наголосом на першому складі, та ще й «П'ясковскі», — переповнена зала вибухнула оваціями. Глядач сприйняв Артура за свого — і можна вважати, що не помилився». Пані Людмила пояснила, що їхня родина має польське коріння: «Поляками були предки чоловіка, його прадід там похований».

      «Шлях до зірок» юні Пісковські прокладали самотужки. Арина, приміром, творчо дебютувала ще п'ятирічною — у конкурсі на звання міні-міс Запоріжжя. «Перспектива» Артура і «Світанок», четвертий клас якого закінчує десятирічна Арина, — заклади для обдарованих дітей. А юні Пісковські знаходять час і сили для занять ще й у музичній школі, танцювальному ансамблі. Хіба ж дивно, що обоє стовідсотково були готові до усіх випробовувань? Пані Людмила охоче ділиться спогадами про Перемишль: «Після самопрезентації англійською та українською мовами Артур й Арина розіграли кумедну сценку «Ти ж мене підманула» (а ля Басков і Повалій), а також пародію на Лайзу Мінеллі з фільму «Кабаре». У конкурсі музичних талантів Артур зіграв на кларнеті твір Баха. Готуючись до поїздки в Перемишль, він долучився до обласного конкурсу юних музикантів i посів друге місце. Це додало впевненості. Усім нам».

      Прославляли юні запоріжці Україну також на міжнародному дитячому фестивалі «Від серця до серця», який традиційно проходить в Угорщині. Тепер угорські продюсери, каже Людмила Пісковська, навіть мають намір ініціювати проведення аналогічного дитячого фестивалю у Запоріжжі. Вже й робоче ім'я придумали: «Хортиця — серце Європи». Тільки б влада знову не підвела і не відмовила.

      Далі обдарованих запоріжців чекають у низці заокеанських конкурсів. Артур у складі національної делегації має їхати в Голлівуд, Арина одержала шанс посперечатися за титул «Попелюшки світу». Прикро, що рідна держава і в цьому випадку відверто виставляє себе банкрутом, вперто не стимуючи талановитих дітей, а, з точністю до навпаки, вимагаючи з їхніх батьків по 1700 доларів. За кожного сина чи доньку. «Умови поїздки дуже жорсткі, — занепокоєно дiлиться Людмила Пісковська. — Нам не вистачить нахабства знову звертатися до Бориса Шестопалова, віце-президента Всеукраїнської асоціації пекарів. Це він уможливив нашу поїздку до Перемишля. Може, відгукнуться інші спонсори чи мерія Запоріжжя?».

      Невдовзi, уже 1 червня, уся телевізійна Україна матиме змогу побачити Арину й Артура на концерті з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. У ролі ведучих, яку їм довірив канал «1+1» за результатами кастингу. Того ж дня переможниця «Танців із зірками-2» Лілія Подкопаєва виставить на аукціон свій приз — червоний «Фольксваген» вартістю $50000. Легковик піде з молотка по завершенні святкового концерту, а кошти спортсменка віддасть на благочинство.