Пам'ять Баркалова вшанували перемогою

23.05.2007

      Мало хто знає, що першими з ігрових видів спорту на Олімпійських іграх засвітилися ватерполісти. Українські ватерполісти не пасли задніх на союзному рівні, тож були сподівання, що ми збережемо традиції у цьому виді спорту на незалежному рівні. Та, на жаль, басейни у нас закривалися з жахливою регулярністю — відповідно, падав і рівень вітчизняного водного поло.Тепер у вихід національної збірної на Олімпіаду вірять лише безнадійні оптимісти. Можливо, їх навіть стане більше після міжнародного турніру «Кубок пам'яті Баркалова», який днями завершився у столичному Палаці водних видів спорту. Українці вшанували пам'ять свого легендарного співвітчизника драматичною перемогою.

      Найголовнішими нашими конкурентами виявилися білоруси, адже росіяни привезли до Києва лише студентську збірну. Рівень національних команд Туреччини та Єгипту теж не дозволяв їм претендувати на призи.

      Підсумок поєдинку українців і білорусів не дав відповіді на питання, хто є найсильнішим на сьогодні. Нічия створила досить інтригуючу ситуацію перед останнім матчем нашої команди з турками, в якому господарям була потрібна перемога з різницею у п'ять м'ячів. На останніх секундах кращий бомбардир турніру Владислав Сословський таки встановив потрібний нам рахунок — 14:9 — і залишив головний приз меморіалу у господарів.

      «Чудова організація турніру не змогла приховати ігрові проблеми нашої збірної, — каже Богдана Селіванова, державний тренер із водного поло. — Наші хлопці зіграли внічию з білорусами, яких у відкритій першості України легко обігрує маріупольський «Іллічівець». Маріупольці фактично сьогодні є базовою командою збірної, делегуючи до неї шість—вісім гравців. Проте головному тренеру Вадиму Скуратову ще потрібен час, щоб досягти на рівні збірної зіграності, яка є у клубах. Наприкінці червня ми візьмемо участь у турнірі в Туреччині, після чого стане зрозуміло, на що ми можемо претендувати на чемпіонаті Європи в групі В. У нас є непогані шанси кваліфікуватися в Манчестері на вересневий олімпійський відбір, який відбудеться у Сербії».

      За словами Богдани Селіванової, турнір пам'яті Баркалова показав, що в нашої команди є суттєві проблеми в організації гри. Чи зможуть наші хлопці покращити гру перед важливими стартами — проблемне питання. Чи зможемо ми прогресувати і претендувати на ті місця, на які нам дають право розраховувати ті ж традиції покоління Баркалова, залежатиме від ставлення державних органів до нашого ігрового виду спорту. Принаймні підгрунтя для підтримки вітчизняного водного поло є — діти масово йдуть у секції. Їм цікаво не просто вчитися плавати, а робити це в процесі гри з м'ячем.

 

ТАБЛО

«Кубок пам'яті Баркалова».

Результати 2—5-го турів:

Україна — Білорусь — 10:10, Україна — Росія — 11:7, Україна — Туреччина — 14:9; Білорусь — Росія — 16:11, Білорусь — Єгипет — 13:9; Росія — Туреччина — 11:9, Росія — Єгипет — 12:8; Туреччина — Єгипет — 10:10.

      Підсумкове становище: Україна — 10 очок (різниця м'ячів — 49:34), Білорусь — 10 (49:35), Росія — 6, Туреччина, Єгипет — 1.