Не просто фінал

23.05.2007
Не просто фінал

Карло Анчелоттi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Сьогодні за чверть десята вечора за київським часом в Афінах почнеться головний матч єврокубкового сезону — італійський «Мілан» та англійський «Ліверпуль» розіграють Кубок чемпіонів.

      Цей поєдинок буде для нас особливим уже через те, що в ньому колишня команда Андрія Шевченка зустрінеться з майбутньою командою Андрія Вороніна. Тобто «український слід» гарантований навіть без присутності українців на полі (при цьому не варто виключати появу на газоні 72-тисячного Олімпійського стадіону «майже українця» Кахи Каладзе). Крім того, «міланісти» очікують, що Шева приїде підтримати їх на трибуні.

      А основна інтрига цього матчу полягає, звісно, в тому, чи зможе «Мілан» узяти в «Ліверпуля» реванш за поразку у фіналі Ліги чемпіонів дворічної давнини. Тодi  «россо-нері» вели після першого тайму 3:0, у другому — розтринькали перевагу і зрештою поступилися в серії пенальті. Більшість гравців у складах обох команд пам'ятають ті перипетії, залишилися на своїх посадах і тренери, Карло Анчелотті й Рафаель Бенітес. Для обох клубів сьогоднішній матч — «матч року» вже через те, що на внутрішній арені вони зірок із неба не хапали, і Кубок чемпіонів може бути єдиним трофеєм-2007 як для «червоно-чорних», так і для просто «червоних».

      З особливим настроєм виведе своїх партнерів на гру 39-річний (!) капітан «Мілана» Паоло Мальдіні. У його житті це буде 29-й великий фінал — це рекорд, гідний Книги Гіннеса. Паоло вісім разів грав із «Міланом» у фіналі Ліги чемпіонів, п'ять — у Міжконтинентальному кубку, стільки ж разів — у Суперкубку УЄФА і Суперкубку Італії, тричі — у фіналі Кубка Італії, по разу — у складі збірної Італії у фіналах чемпіонатів світу і Європи. Станом на сьогодні легендарний Мальдіні виграв 14 своїх фіналів і стільки ж — програв. Було б справедливо, якби сьогодні його команда перемогла. Це буде останній фінал у кар'єрі видатного захисника, який уже давно збирався почепити бутси на цвях. До речі, у всіх згаданих фіналах Паоло забив єдиний м'яч — два роки тому у ворота... «Ліверпуля». Той гол не приніс «Мілану» перемоги, і тепер команда прагне сатисфакції.

      У «мерсісайдців», звісно, своя думка з цього приводу. Рафа Бенітес сказав у інтерв'ю італійській «Гадзетта делло спорт»: «Ніхто не чекав, що ми дійдемо до фіналу Ліги чемпіонів, а ми — чекали. Другий наш фінал за три роки свідчить про те, що команда на правильному шляху. Наставник «Манчестер юнайтед» Алекс Фергюссон бажає перемоги «Мілану», що й не дивно, адже він воліє, аби Кубок виграла та команда, яка вибила з розіграшу його клуб. Та ми зробимо все, щоб Фергюссон не відкоркував ту пляшку вина, яку йому подарував після півфіналу Анчелотті».

      Бенітес каже: дві головні відмінності нинішнього двобою «Ліверпуль» — «Мілан» від матчу дворічної давнини полягають у тому, що тепер «мерсісайдці» не пропустять гол на перших хвилинах, «і друге, найголовніше, — я відтоді дуже погладшав. Річ у тім, що я багато працюю і їм забагато шоколаду». А якщо серйозно, то тренер «Лівера» дає зрозуміти, що його команда не відмовлятиметься від улюбленої захисної тактики, і резюмує: в цій грі фаворита не буде.