Львівська трава подорожчає після Донецька?

19.05.2007

Напередодні «матчу року»

      «Протистояння Заходу й Сходу», «матч року», «грандіозна подія» — яких тільки епітетів не придумували у Львові, аби підігріти інтерес до зустрічі 27-го туру між місцевими «Карпатами» й чемпіонами країни з донецького «Шахтаря». По місцевому ТБ крутиться «бойова» патріотична реклама поєдинку. Про нього ж сповіщають бігборди на вулицях... У місті поширювалися чутки, що на матч може приїхати навіть президент УЄФА француз Мішель Платіні, то що вже казати про ціни на квитки, які підскочили насправді.

      І це при тому, що львівській команді «зона» єврокубків уже практично не світить — навіть від четвертого наразі «Дніпра» «Карпати» відстають на 6 очок, відіграти які за чотири тури дуже важко. Водночас гірники, як знову повторив їхній тренер Мірча Луческу, вже змирилися із втратою першого місця. Можливо, такі заяви — лише тактичний хід донецького тренера. Втім у будь-якому випадку, поразка чи й нічия у Львові означатиме для «Шахтаря» остаточне фіаско в боротьбі за «золото».

      Але для галичан цей поєдинок — передусім справа честі. Вболівальники «Карпат» сьогодні збираються організувати навіть свою ходу — від пам'ятника Шевченку до стадіону «Україна», щоб показати відданість команді. А вже під час двобою — створити на 30-тисячних трибунах за допомогою прапорів і паперових модулів грандіозне біло-зелене море кольорів львівського клубу.

Почім метр трави на «Україні»

      Тим часом, як «УМ» уже повідомляла, «Карпати» розпродують газон своєї нинішньої арени, отримати шматочок якого після завершення чемпіонату зможе кожен бажаючий. Інтерес до цієї акції виявили не лише фани, а й самі футболісти. Скажімо, екс-голкіпер «Карпат» Богдан Стронцицький викупив половину воротарського майданчика: квадратних 1000 метрів замовив ще один спортсмен. Поїде клаптик львівського газону і у Сімферополь. Адже тамтешня «Таврія» титул першого чемпіона України здобула саме на стадіоні «Україна» у Львові.

      Станом на позавчора вже було продано 3600 кв. метрів, тобто половину поля. Наразі ціна за «звичайний» метр дерену залишається незмінною (25 грн. за метр, а з доставкою — 30), але після матчу «Карпат» із «Шахтарем» може й зрости. Особливі місця на полі, як-от точки пробиття 11-метрових, кутових, продаватимуться на аукціоні. Окрім того, керівництво клубу готує символічні вазони із травою з «України», які даруватиме визначним людям та футболістам клубу.

      Одне слово, газон увіковічнять і розпродадуть на сувеніри, які нагадуватимуть їхнім власникам перемоги «Карпат» у Кубку СРСР, бронзові медалі чемпіонату України, переможні матчі нашої збірної у Львові.

      А поки розпродують історичний газон, новий уже вирощується у Радехівському районі Львівської області. Перед тим, як привезти його на «Україну», на арені прокладуть підігрів футбольного поля, встановлять новий дренаж, слововм, зроблять усе, щоб нове футбольне поле відповідало вимогам УЄФА.