Руки мив? Покажи!

17.05.2007

      Більш як дві третини людей не дотримуються правил елементарної гігієни в повсякденному житті, і серед чоловіків нечупар набагато більше, ніж серед жінок. Як передають «Медновини», такого досить несподіваного висновку дійшли співробітники Комітету з гігієни Великобританії. Дослідники з'ясували, що більшість людей не миють руки після відвідування туалету, перед готуванням їжі, після кашлю або чхання, після поїздки у громадському транспорті тощо. Причому така поведінка характерна не для представників слаборозвинених африканських племен, у яких і мило є не в кожній домівці, а для цілком цивілізованих мешканців Туманного Альбіону.

      За даними Комітету гігієни, один із десяти опитаних англійців визнавав, що він не миє руки після туалету. Чверть опитаних цілком спокійно могли взятися за їжу після того, як тримали на руках тварин. Половина англійців не вважала за потрібне мити руки після прогулянки на вулиці й відвідування громадських установ, які щодня пропускають через себе сотні людей. Причому для більшості опитаних стало справжнім відкриттям те, що практично в кожному будинку найбільше мікробів скупчується не в туалеті, а на вимикачах і дверних ручках.

      За словами голови Комітету з гігієни Великобританії, вірусолога Джона Окфорда, незважаючи на поінформованість людей про мікроби й віруси, у сучасному житлі можна знайти набагато більше мікробів, ніж у 1940-х роках, до винаходу антибіотиків.

      Науковці мають одне пояснення такому парадоксальному факту. Не володіючи надійним захистом проти інфекційних хвороб, наші предки мусили суворо дотримуватися правил гігієни. А сучасна людина, впевнена в тому, що досить випити жменю таблеток, і будь-яка інфекція буде здолана, лінується зайвий раз вимити руки. І дарма. За словами головного інфекціоніста МОЗ України Сергія Крамарєва, вважається, що збудники ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом, але мікроби можуть зберігатися і на шкірі рук. Скажімо, віруси грипу здатні зберігатися на долонях до п'яти хвилин, а на твердих поверхнях — до двох діб. Потрапивши звідти на слизову носа, рота чи ока, патогенні мікроорганізми можуть спричинити захворювання.

      Тому медики радять: для того, аби не підхопити заразу, треба якомога частіше мити руки, особливо після прогулянки на вулиці та поїздки у громадському транспорті. А фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендують витирати руки одноразовими серветками із дезінфікуючими компонентами або компонентами спирту, якщо людина не має доступу до води й мила.