«Піратка» ХХI віку

11.05.2007
«Піратка» ХХI віку

Козир Кейри — молодість, досить високий зріст (170 см) і неабияка тендітність. (Фото РЕЙТЕР.)

      Любителі кіно чекають не дочекаються, коли на екрани вийде третя частина «Піратів Карибського моря» — «На краю світу». Вже 24 травня можна буде побачити, як капітан Барбосса допоміг урятувати Джека Спарроу, а Елізабет Свонн натомість украли китайські розбійники. Акторська зірка 22-річної Кейри Найтлі знову світитиме так само яскраво, як і Джонні Депп, Джефрі Раш та Орландо Блум.

 

      «Я просто зобов'язана бути на висоті. Адже якщо в мене не вийде досягнути успіхів у кіно, то я просто більше нічого не вмію робити»... Так сама Кейра (Кіра) Крістіна Найтлі непрямо пояснює, як їй у вельми юному віці вдалося зробити кар'єру кінозірки.

      За словами актриси, її поки що найвідоміша роль — Елізабет у «Піратах Карибського моря», — фактично сама припливла до рук. «Я потрапила в «Пірати...» якось аж надто легко. Мені просто зателефонував мій агент і запитав, чи не хочу я знятися в такому-то фільмі. А я відповіла, що, звісно, хочу! От і все», — розповідає дівчина.

      У свої 22 роки струнка (навіть аж занадто) британка зіграла в понад двох десятках стрічок, засвітилася в безлічі рейтингів найпрекрасніших жінок світу, заробила неабиякий капітал і стала кумиром мільйонів шанувальників. Але це тільки здається, що слава сама звалилася їй на голову. Насправді Кейра йшла до свого успіху довго й наполегливо, заслуживши його тяжкою працею.

      Річ у тім, що від народження дівчинка страждала на дислексію — порушення читання й письма. Тому коли вже у трирічному віці Кейра заявила, що стане знаменитою актрисою, і почала вимагати власного агента, її батьки спершу лише скрушно перезирнулися. Але майбутній «піратці» з «предками» таки пощастило. По-перше, Уїлл Найтлі був зіркою англійських театрів, а Шерман Макдональд покинула не менш успішну кар'єру актриси, аби стати відомим драматургом. А по-друге, подружжя Найтлі дуже вірило у щасливу зірку своїх дітей (у Кейри є старший брат). «Хочеш агента — матимеш. Але тільки за умови, що добре вчитимешся, читатимеш і писатимеш», — висунули доньці ультиматум батьки.

      І що ви думаєте? У шестирічному віці Кейра вже мала власного агента, знімалася в рекламі та невеликих ролях у теле- й кінофільмах. Ще б пак, адже над тим, щоб побороти свою дислексію, дівчинка працювала просто по-чорному. «Мені зараз і смішно, й страшно стає, як згадаю, якою я була «зубрилкою»!» — згадує Найтлі. А ще вона визнає, що її не любили у школі. Однокласники спершу насміхалися з невдалих спроб Кейри нормально читати й писати, а потім обурювалися, що така «нездара» стала найкращою ученицею в класі.

      А в перервах між «зубрінням» дівчинка бігала на курси акторського мистецтва. І таки досягла свого: про колишню дислексію тепер нагадують хіба рідкісні ускладнення з прочитанням сценаріїв (хоча писати Кейра й досі не любить). Про успіхи в кіно й казати нічого.

      Путівку в зірки їй дав сам Джордж Лукас, який пригледів 14-річну Найтлі під час пошуків дублерки для Наталі Портман у фільмі «Зоряні війни. Епізод І: Прихована загроза». Про те, що двійника королеви Амідали, а інколи й саму Амідалу грала не Портман, а Найтлі, й досі багато хто не здогадується...

      Серед мінусів молодої зірки Голлівуду — те, що заради кіно Кейрі довелося кинути коледж, де вона спромоглася провчитися лише три місяці. «Мені довелося піти в академвідпустку, щоб сконцентруватися на зйомках у фільмі «Очищення», — розповідає актриса. — Але не встигла я завершити роботу над цим фільмом, як надійшла пропозиція знятися в ролі Лари у проекті «Доктор Живаго». Тоді я збагнула, що повернутися в коледж просто не зможу, бо кіно не залишає жодної вільної хвилини».

      Утiм колись вона таки планує продовжити навчання. Тоді, коли пересохне потік пропозицій зніматися в кіно. У 80 років, здається, теж вступають до університетів?

 

«Флірту я не помічаю — мене треба брати на абордаж!»

      — Кейро, чим нас порадують останні «Пірати»?

      — Третя частина фільму вийшла довшою і більш захопливою, ніж попередня. Мені здається, на глядачів очікує чимало сюрпризів!

      — А тобі не сумно від того, що твоя особиста «піратська» історія на цьому завершиться?

      — Та, звісно, сумно, ми ж так багато часу проводили разом на цих зйомках, стали однією великою дружною сім'єю... Тому завершення роботи над фільмом справді для всіх нас стало дуже сумним моментом. І  по-моєму, всі потайки сподіваються, що ми ще зустрінемося на знімальному майданчику. (І справді, подейкують, що без четвертої серії «Піратів...» не обійдеться. — Ред.).

      — Тобі нерідко випадає зніматися в екзотичних країнах. Вдається помилуватися краєвидами, пошукати пригод?

      — Ні, я багато працюю й майже не залишаю знімальний майданчик. До того ж на зйомках поряд зі мною зазвичай немає таких близьких друзів, з якими хотілося б погуляти. Тому у вільний час я тихо сиджу в готелі і вчу свою роль. Або дивлюся телевізор — буквально все підряд, доки мізки не почнуть плавитися!

      Узагалі, мені важко зніматися в чужій країні, коли поруч немає близьких і рідних. Добре, що інколи мама приїздить провідати мене на зйомках — на щастя, вона в мене письменниця, тому може працювати де завгодно. Аби комп'ютер під рукою був. Мама для мене — найближча людина (ми з нею разом живемо). І тато теж. Я взагалі дуже сімейна. А найближчі мої друзі, до речі, не мають жодного відношення до світу кіно.

      — Такі часті роз'їзди, мабуть, не надто позитивно впливають і на твоє особисте життя?..

      — На це запитання я не хочу відповідати! Ніколи про своє особисте життя не розповідала і тепер теж не збираюся.

      — Ти в ньому щаслива?

      — Так. У мене все добре.

      — Кейро, ти — зірка, завжди в центрі уваги. Мабуть, через це складніше довіряти чоловікам, будувати особисті стосунки?

      — Не знаю. Будувати особисті стосунки не легше, ніж грати в кіно. Кохання — складна штука. До того ж, якщо чесно, я часто просто не помічаю, що хлопець до мене залицяється. Флірт, натяки і загравання для мене нічого не означають. Зі мною треба діяти рішуче й прямо висловлювати свої почуття. Словом, брати на абордаж!

      — Про заміжжя не замислюєшся?

      — Тільки не в найближчому майбутньому! Знаєте, в кіно мені безліч разів пропонували руку й серце, на екрані я виходила заміж і в мене було троє дітей — думаю, цього достатньо. До того ж навряд чи кому-небудь вдасться перевершити те розкішне весілля, яке було в мене у фільмі «Реальне кохання».

      — Здається, ти романтична дівчина.

      — Так. Думаю, кожен із нас трохи та романтик. Я обожнюю, коли мені дарують квіти й шоколадні цукерки. Отримати в подарунок перстень із діамантом — це теж дуже романтично, але потрібен особливий випадок. А квіти й цукерки приємно отримувати щодня.

      — Ну, після того шаленого успіху, який принесли тобі «Пірати Карибського моря», не дивно було б щодня отримувати подарунки...

      — Не повірите, але в той момент, коли мені запропонували знятися в «Піратах...», інших пропозицій у мене просто не було. Тож не дивно, що я не відмовилася, інакше просто залишилася б без роботи. Між іншим, аналогічна ситуація у мене була й з ролями у фільмах «Грай, як Бекхем», «Реальне кохання» та «Король Артур». Причому, на моє щастя, всі ці фільми виявилися вельми успішними. Хоча найбільше, звісно, «Пірати...». А ніхто, між іншим, і подумати не міг, що цей фільм матиме такий надзвичайний успіх. Адже спершу це була всього лише діснеївська дрібничка про якихось там морських розбійників...

      — Кейро, ти вважаєшся однією з найвродливіших актрис Голлівуду. Як тримаєш себе у формі? Можливо, йогою займаєшся — у зірок шоу-бізнесу це зараз вельми популярно.

      — Ой, ні. Сама ідея мені подобається, і я навіть кілька разів пробувала, але заняття не викликали в мене жодних емоцій, окрім роздратування. Мабуть, не судилося мені опанувати мистецтво йоги...

      — А як ти, така худенька, ставишся до зірок, які у прагненні схуднути доводять себе до виснаження?

      — Навіть не знаю, що й відповісти. Варто якійсь знаменитості з'явитися на людях у міні-спідниці, як усі негайно починають обговорювати її целюлітні ноги! А з іншого боку, чимало людей із зайвою вагою почуваються цілком щасливими й задоволені своєю зовнішністю. І це прекрасно! Власне, те саме стосується і пластичної хірургії: якщо операція робить тебе щасливим — це класно, сміливо лягай під ніж. Замість того, щоб обговорювати, погано це чи ні.

      Що ж до мене, то я вигідно відрізняюся від більшості актрис (зростом, вагою... ну й так далі), тому в мене завжди є переваги щодо вибору ролей.

      — Чим ти займаєшся у вільний час, коли він випадає?

      — Люблю потинятися магазинами, можу годинами вибирати собі одяг. Із друзями люблю зустрічатися, ходити в кіно, гуляти у парках. А ще — готувати, бо коли я «на гастролях», то такої можливості не маю.

З інтерв'ю Кейри Найтлі російському виданню «Елль гьорл» (Elle Girl).

 

ВИБРАНА ФІЛЬМОГРАФІЯ

2008 — «Найкращий час у нашому житті» (у виробництві)

2007 — «Шовк», «Спокута», «Пірати Карибського моря-3: На краю світу»

2006 — «Пірати Карибського моря-2: Скриня мерця»

2005 — «Доміно», «Гордість та упередження», «Історії втрачених душ», «Жакет»

2004 — «Король Артур»

2003 — «Реальне кохання», «Пірати Карибського моря: Прокляття «Чорної перлини»

2002 — «Доктор Живаго», «Грай, як Бекхем»

2001 — «Яма», «Донька Робін Гуда: Принцеса злодіїв»

1999 — «Зоряні війни. Епізод І: Прихована загроза»

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>