Глазго чекає на іспанський фінал

05.05.2007

      Повторні півфінальні поєдинки Кубка УЄФА принесли радість не лише уболівальникам двох іспанських клубів. Навряд чи приховуватиме своє задоволення від виходу у фінал «Севільї» також наставник «Шахтаря» Мірча Луческу, який і раніше стверджував, що це на сьогодні — кращий клуб у Європі, і севільцям, мовляв, програти не соромно. До речі, у свіжому рейтингу Міжнародної федерації футбольної статистики та історії «Севілья» справді посідає перше місце серед усіх клубів світу (гірники — 37-мі, «Динамо» — 57-ме).

      Утім підійти впритул до повторення минулорічного успіху чинному володареві Кубка УЄФА було вкрай важко. Не будемо забувати, що підопічні Хуана Рамоса зберігають шанси на перемогу в прімері та розіграші Королівського кубка, тож «Севільї» доводиться однаково успішно грати на три фронти.

      Після поразки в першому поєдинку на полі «Осасуни» (0:1) вдома севільці не поспішали йти ва-банк, підтвердивши репутацію раціональної команди, — перший момент господарі створили лише на 14-й хвилині. Відновити рівновагу за сумою двох матчів «Севілья» змогла на 37-й хвилині, коли Фабіано після чудового пасу Поульсена обіграв двох захисників і пробив голкіпера гостей. Памплонці досить часто проводили небезпечні контратаки, а надто — по перерві. Щоправда, гра на зустрічних курсах пішла вже після того, як відзначився ще один севільський бразилець Ренато, добре зігравши на випередженні. Наставнику гостей Хосе Ангелю Сіганді нічого соромитися результату протистояння з фаворитом, бо «Осасуна» цілком заслуговувала на вихід у фінал. Варто згадати хоча б удар П`єра Вебо у стійку воріт чи гру рукою у штрафному майданчику севільця Ескюде — славнозвісний арбітр Грем Полл очевидний пенальті не призначив. Щоправда, британець згодом «реабілітувався», жовтою карткою позбавивши французького захисника можливості зіграти у Глазго.

      А там 16 травня на стадіоні «Хампден парк» «Севілья» спробує першою повторити досягнення мадридського «Реала», який брав Кубок УЄФА двічі поспіль у 1985—1986 рр. До речі, саме з «галактікос» севільці зіграють найближчих вихідних у чемпіонаті Іспанії.

      Удруге у своїй історії став єврокубковим фіналістом «Еспаньйол», який після домашньої перемоги над «Вердером» (3:0) зняв усі питання в матчі-відповіді «швидким голом» уже на 4-й хвилині. Бременців «добив» власний форвард Мирослав Клозе, який за 19 хвилин, проведених на полі, встиг не реалізувати два гольові моменти та заробити два «гірчичники». Другу картку французький арбітр Бертран Лаєк показав нападаючому бундестіму ніби за симуляцію.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Півфінали (повторні матчі)

«Севілья» (Іспанія) — «Осасуна» (Іспанія) — 2:0 (перший матч — 0:1)

      Голи: Луїс Фабіано, 37; Ренато, 53

«Вердер» (Німеччина) — «Еспаньйол» (Іспанія) — 1:2 (0:3)

      Голи: Уго Алмейда, 4 — Коромінас, 50; Лакрус, 60

      Вилучення: Клозе, 19 («В»)