Просто Європа розширюється на Схід...

20.04.2007

      Поки в Україні й Польщі допивають шампанське з приводу перемоги в тендері на проведення Євро-2012, наші суперники в цьому відборі коментують свою поразку. Реакція італійців, які набрали лише чотири голоси (тоді як Україна/Польща — вісім, Угорщина/Хорватія — жодного), була пригніченою, але більш-менш виваженою.

      Скажімо, президент Федерації футболу Італії Джанкарло Абете поставився до рішення УЄФА по-філософськи: «Шкода, що так сталося. Ми вірили в нашу перемогу, а водночас усвідомлювали свої недоліки. Останнім часом на наш футбол звалилося чимало негараздів — насильство на стадіонах, скандали із договірними матчами. Окрім того, ми знали про політику УЄФА щодо просування на Схід. Усе це й стало визначальним».

      Влучно висловився і тренер Марчелло Ліппі, який привів італійців до «золота» ЧС-2006 та ніколи не приховував, що вважає себе учнем Лобановського: «Це не трагедія. Просто так збіглися обставини, що негативні фактори нашого футболу вилізли назовні дуже несвоєчасно. Натомість маємо тепер серйозні підстави для реформ в італійському футболі. Я неодноразово чув про бажання УЄФА довірити організацію турніру східноєвропейським країнам. Це, напевно, і стало найголовнішим критерієм для такого рішення. На мій погляд, вибір досить-таки гідний. Проте не забувайте, що ейфорія минає швидко, а роботи належить зробити чимало». Хоча в іншому коментарі пан Ліппі був радикальніший і назвав рішення УЄФА «політичним».

      Прем'єр-міністр  Угорщини Ференц Дюрчань пішов ще далі й натякнув чи то на корумпованість, чи ще на якусь зацікавленість діячів із виконкому Європейської футбольної спілки, які проголосували за Україну й Польщу: «Я не хотів би безпідставно звинувачувати чиновників УЄФА, але думаю, що, можливо, УЄФА виходила у своєму рішенні з економічних міркувань». На цей закид оперативно відповів президент ФФУ Григорій Суркіс: «Це смішно! Угорцям потрібно було ретельніше готувати свою заявку. Наша команда невтомно працювала кілька років, а вони після поразки говорять такі речі. Ви лише погляньте на нашу делегацію: Віктор Ющенко, Леонід Кравчук, Сергій Бубка, Андрій Шевченко, Віталій Кличко. Це «економічні» фактори? Це ж відомі усьому світові постаті, то про що можна казати! Тому будемо сприймати слова угорського прем'єра як емоції тих, хто програв».

      А як резюме можна взяти слова легендарного італійського голкіпера, екс-тренера «Скуадри адзури» Діно Дзоффа: «Зовсім цього не очікував. Але думаю, що поляки та українці добре проведуть чемпіонат, і Європа після цього стане більш відкритою. Що стосується Платіні, то я впевнений, що він тримав кулаки за нас». Натомість у ФФУ впевнені, що пан Мішель голосував за польсько-українську заявку, бо вона «стовідсотково відповідала програмі Платіні-кандидата у президенти УЄФА».