В Україні вперше запроваджується лікарська резидентура за спеціальністю «нейрохірургія»
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Купив, заморозив, з'їв — і порядок! (Фото з сайту http://desktop.kazansoft.ru.)
Якщо хочете жити довго і не знати, що таке рак, забивайте холодильник не кількою в томаті чи ананасами у власному соку, а пакетами із замороженою зеленню, овочами і фруктами. Таку пораду дають українські онкологи, які за свою багаторічну практику змогли відстежити зв'язок між споживанням консервів та ризиком виникнення раку органів травлення.
«Заморожувати можна і суницю, і кукурудзу, і горошок, і моркву, і перець, — говорить головний онколог Чернігівської області Володимир Зотов. — Все це набагато корисніше для людського здоров'я, ніж консервовані продукти. На відміну від «баночних» продуктів, заморожені овочі не мають канцерогенних властивостей, а значить, не провокують утворення ракових клітин у шлунку чи кишечнику. Ви повинні знати, що абсолютно всі (!!!) консервовані продукти містять стабілізатори, інакше вони б швидко псувалися. А термічна обробка та різні добавки (навіть такі звичні, як оцет, сіль, цукор, лимонна кислота) зводять нанівець ту користь у вигляді вітамінної «підзарядки», яку людина отримує з консервів».
Водночас, за словами головного онколога Чернігівщини, тривала заморозка йде на користь тільки «живим» продуктам — овочам, фруктам, зелені тощо. А шматок свинини, курячу ніжку чи, скажімо, рибний фарш краще не кидати до морозилки надовго. Чому? А тому що в тому ж фарші, як і в будь-якому іншому «мертвому» продукті, процеси руйнування йдуть навіть у замороженому стані. На відміну від зеленого горошку, в якому процеси розпаду можна легко «заморозити».
«Яблуко залишається яблуком, скільки його не тримай у морозилці, — говорить пан Зотов. — Так, у ньому меншає вітамінів. А вони для профілактики раку й не потрібні! Головними протиканцерогенними речовинами є не вітаміни, а клітковина, яка чудово зберігається у замороженому вигляді. Саме клітковина зв'язує токсичні продукти у кишечнику і виводить їх з організму. Із м'ясом — інша ситуація. Після кількаразового розморожування-заморожування воно не містить і половини тих корисних речовин, які були у свіжому вигляді».
Згадав фахівець і про український «національний продукт №1». «В Україні традиційно люблять сало, — говорить пан Зотов. — І воно абсолютно не шкодить організму, якщо споживати цей продукт у розумних кількостях і недовго зберігати в холодильнику. Свіжий, трохи присолений шматок сала — це нормальний продукт. Якщо ж він уже пройшов стадію окислення, тобто змінився колір (з білого на жовтий) і з'явився характерний запах, його не те що їсти — навіть на шкварки пускати шкідливо. Чому? Бо старе сало набуває канцерогенних властивостей».
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Перший молекулярний атлас судинної системи в людському мозку із роздільною здатністю до клітини створила міжнародна група дослідників. >>
У Черкаському обласному кардіологічному центрі врятували 95-річну пацієнтку — пані Соломію. >>
Успішні операції по трансплантації нирок провели лікарі Інституту трансплантології імені Шалімова двом жінкам: 18-річній Наталії та 35-річній Юлії, які страждали серйозними захворюваннями нирок. >>
Про роль культури у пошуку нових методів реагування на психологічні травми війни - т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з керівником відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ Крістофером Бейлі. >>
Літо — чудова пора для збирання трав на зиму, адже чай з них не лише зігріває, а й лікує. >>