Червоне — то не кров. А що?..

18.04.2007

      Феномен у церкві села Нововасилівка Приазовського району миряни  помітили під час богослужіння: «Отче, а свічки кров'ю стікають!». І справді: замість воску стікали непрозорі краплі, утворюючи довкола свічок червоні калюжі! Вперше це було помічено в січні цього року, каже отець Савелій, настоятель нововасилівського храму Почаївської Божої Матері: «І повторюється завше, коли я відправляю службу Божу. Причому кровоточать свічки, привезені з Одеси, Запоріжжя, Почаєва, Полтави... Тільки не єрусалимська, якось доставлена з Москви! З'явилася було на ній одна-єдина рожева сльоза — і та швидко зникла».

      Люди знайшли цьому явищу не позбавлене логіки пояснення. Річ у тім, що церкву облаштовують в будинку, переданому громаді Нововасилівки москвичами. Ще в 1993 році сім'я збудувала його як дачу, для відпочинку влітку. Коли ж у родині росіян у вересні 2006 року сталося нещастя (зникла донька), згорьовані батьки 5 вересня зателефонували до Нововасилівки і повідомили, що відмовляються від хати: тепер жити в ній, мовляв, не зможемо, нехай громада використовує помешкання на благо Української православної церкви. І регулярно поминає нещасну дівчину (тіло по-звірячому вбитої було знайдено 5 вересня того ж таки року). Людмила Зайцева, Марія Смагіна та інші віруючі кажуть, що поминають доньку москвичів щосуботи. І свічки (ставити привезені з Москви більше не ризикують) щоразу кровоточать — ніби небо оплакує нещасну... Прикметно, що селищний голова Олег Бухарін експериментував — брав свічки з церкви додому, однак поза храмом вони догоряли «буденно».

      Світлана Бухаріна, дружина голови, розповіла також, що отець Савелій на Великдень відправляв богослужіння у Новоолександрівці, де від восьмої години вечора до ранку святили свої паски і писанки мешканці навколишніх сіл. У Нововасилівці не правилось з огляду на... забобонність мирян. Раїса Гошко, приміром, вважає, що «Господь подає нам знамення якесь... Не до добра кровоточать свічки!». У селі згадали, як під час недавнього поховання на цвинтарі відвалилася кришка домовини і з неї випало тіло небіжчиці!.. Старожили тоді подейкували: бути біді. Минуло кілька днів — і в Нововасилівці було вбито двох жінок!

      Наразі «нововасилівський феномен» взялася дослідити комісія Запорізької єпархії після того, як завідувачка відділення сільської лікарні Лариса Клименко винесла свій «вердикт»: свічки стікають не кров'ю. Чим? Фахівець вважає, що відповідь можуть дати  лише озброєнi сучасним обладнанням експерти; можливості сільської лабораторії обмежені.