Наламали ДРов «федерасти»

18.04.2007

      Після появи на столичних мітингах прибічників коаліції та уряду молодиків із прапорами так званої «Донецької республіки» голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк поспішно «відхрестився» від земляків. У ефірі Першого Національного телеканалу він заявив: «У Донецьку ви такого не побачите». Мовляв, зібрань під знаменами з двоголовими орлами тут не було й немає, а тому Близнюк як справжній «регіонал» вважає це... провокацією з боку «помаранчевих».

      Що ж, Бог йому суддя. А ще, мабуть, суддя — міський голова Донецька Олександр Лук'янченко, який на зустрічі з журналістами все ж не став заперечувати очевидного факту існування в місті «Донецької республіки» та акцій, які періодично проводяться в обласному центрі під чорно-синьо-червоними прапорами. «Така громадська організація дійсно існує тривалий час — як мінімум, уже шість років», — каже мер-«регіонал». Щоправда, на його переконання, акції «ДР» — «це несерйозно ні зараз, ні в майбутньому».

      І все ж слід нагадати, що минулої осені в керівників міста виникли дуже серйозні проблеми саме з акціями «донецьких республіканців». Як уже писала «УМ», в листопаді 2006 року громадська організація «Донецька республіка» розпочала на центральній площі міста тривалу акцію — збір підписів за проведення референдуму про надання Донбасу «незалежності». За словами керівника «ДР» Олександра Цуркана, кінцевою метою цього заходу було визначено створення незалежної держави «Донецька федеративна республіка», куди, окрім Донеччини, мали б увійти ще Луганська, Запорізька, Дніпропетровська та Херсонська області. Для проведення референдуму організатори акції планували зібрати у згаданих регіонах 6 мільйонів підписів і порівнювали свої дії з референдумами в Абхазії, Південній Осетії та Придністров'ї.

      Акція «федерастів» не викликала в донеччан позитивних емоцій. Навпаки — наслідком очевидної провокації стали дзвінки до правоохоронців та органів влади. «Батьки» міста в цій ситуації змушені були якось реагувати, і керівник управління зв'язків із громадськістю Донецької міськради Максим Ровинський публічно назвав збір підписів «незаконним». За його словами, «Донецька республіка» подавала заявку на проведення акції тільки для того, щоб «познайомити з історією» всіх бажаючих городян. Невдовзі своє негативне ставлення оприлюднив і міський голова Лук'янченко, поскаржившись на недосконале законодавство, через яке «можна що завгодно творити».

      І хоча ініціатива «ДР» не користувалася підтримкою донеччан, вони «творили» на площі імені Леніна ще довго. А тепер, як відомо, помчали на підтримку «своїх» і до Києва. Чому це стало можливим, тепер спробують з'ясувати працівники прокуратури та СБУ. Президент Віктор Ющенко вже дав їм доручення розібратися в ситуації, яку голова Донецької облради чомусь поспішно назвав «провокацією «помаранчевих».