«Від моря до моря» чи релігія Апеннін?

18.04.2007
«Від моря до моря» чи релігія Апеннін?

Вiктор Ющенко дбає про сьогодення та майбутнє українського футболу. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Тривалий конкурсний марафон визначення місця проведення Євро-2012 сьогодні нарешті добігає кінця. У столиці Уельсу, Кардіффі, виконком УЄФА близько першої години дня назве переможця тендеру за права приймати головний футбольний форум Старого світу у 2012 році.

 

Три заявки

      Як відомо, до фінальної стадії потрапило три заявки — Італії, Угорщини з Хорватією та України з Польщею. Головними претендентами вважаються кандидатури апеннінців та українців і поляків, які, швидше за все, й вийдуть до другого туру «виборів». Більшість фахівців схиляються до думки, що в першому раунді вирішального відбору жодній із заявок не вдасться набрати шість голосів з 11 членів вищого органу європейського футболу.

      Шанси угорців із хорватами розцінюються доволі низько — насамперед через те, що проти проведення Євро-2012 у цих країнах виступає більшість тамтешнього населення. Люди вважають, що владі треба зосередитися на розв'язанні повсякденних проблем, а час для розваг ще не настав. Крім того, всі проекти стосовно майбутньої першості у Угорщини з Хорватією окреслені лише на папері — жодних суттєвих кроків ані місцеві футбольні федерації, ані влада не зробили.

      На користь італійців — великий досвід проведення ними різноманітних змагань найвищого рівня, як-то Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи. Не секрет, що для вболівальників футбол на Апеннінах — ціла релігія, а стадіонів тут — сила-силенна. Щоправда, скандали в серії А, пов'язані з договірними матчами, завдали серйозної шкоди шансам країни на перемогу в тендері. Нова хвиля розслідувань триває якраз у ці дні. Крім того, в Італії зараз дуже гостро постала проблема безпеки на стадіонах — весь світ ще добре пам'ятає смерть поліцейського на матчі у Катаньї та бійки фанатів на інших аренах.

      Представники України наголошують, що не добирають собі козирів у негараздах опонентів. Велика організаційна робота вже почала втілюватися у життя — держава виділяє певні кошти під проект, будуються нові стадіони, реконструюються старі. Про свою підтримку кандидатури України й Польщі заявили перші владні особи обох країн. Ще одним аргументом на нашу користь виглядає не надто освоєний західними інвесторами ринок великих східноєвропейських держав, де мешкає загалом майже 90 мільйонів населення. Останнім великим спортивним заходом, що відбувався у Східній Європі, є московська Олімпіада-1980. Тоді, до речі, один із групових футбольних турнірів приймав і Київ. Серед наших мінусів — великі відстані між містами (наприклад, від стадіону в Гданську до донецького «Шахтаря» — майже 1900 км). Та й із готельною інфраструктурою в Україні дуже сутужно, на відміну від Італії та Хорватії й Угорщини.

Приїхав Ющенко і навіть Шевченко

      Президент ФФУ Григорій Суркіс зібрав потужну команду з 65 чоловік, яка перебуває у Кардіффі ще з понеділка. Головним козирем на користь українців має стати присутність в Уельсі Віктора Ющенка — на такий хід із залученням глави держави не спромігся жоден із суперників. Президент України учора вирушив зі спеціальним робочим візитом до Великої Британії, аби виступити перед виконкомом УЄФА та переконати футбольних чиновників у доцільності віддати Євро-2012 нашим країнам. Крім нього, Україну й Польщу на місці події вчора ввечері підтримували віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко, президент НОК Сергій Бубка, почесний чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, капітан футбольної збірної України Андрій Шевченко.

      Шева, зумівши відірватися від родини й клубу для такої високої мети, висловив упевненість у перемозі нашої кандидатури. «Ми на це заслуговуємо. Згадайте історію футболу — і ви побачите, наскільки багата на таланти Україна... Зараз у нас немає інфраструктури на рівні Західної Європи, але до 2012 року ситуація кардинально зміниться. Рух у цьому напрямку вже можна побачити», — сказав форвард «Челсі» в інтерв'ю журналістам напередодні.

      Таку ж лінію уславлений український форвард вів і вчора, коли після засідання виконкому УЄФА о 18.45 кожен із трьох кандидатів упродовж 30 хвилин представляв свою заявку, а потім по 15 хвилин відповідав на запитання. Презентація України з Польщею мала назву «Від моря до моря» (від Балтійського до Чорного). Крім Ющенка й Шеви, виступили також Кличко і Бубка.

* * *

      Так чи інакше, всі слова вже сказано. Сьогодні о 12.30 Перший національний канал вестиме пряму трансляцію з Кардіффа, і кожен українець зможе «вживу» дізнатися про підсумки європейського вибору.

 

ХТО ГОЛОСУВАТИМЕ?

Наводимо перелік «вершителів долі» нашої заявки на Євро-2012

Мішель Платіні (Франція) — президент УЄФА

Герхард Майер (Німеччина) — президент Німецького футбольного союзу, віце-президент УЄФА

Анхель Марія Вільяр (Іспанія) — президент Федерації футболу

Іспанії, віце-президент УЄФА й ФІФА

Сенеш Ерзік (Туреччина) — почесний президент Футбольної

асоціації Туреччини, віце-президент УЄФА

Джеффрі Томпсон (Англія) — президент ФА Англії

В'ячеслав Колосков (Росія) — почесний президент

Російського футбольного союзу, член виконкому УЄФА

Маріос Лефкарітіс (Кіпр) — почесний президент ФА  Кіпру,

скарбник УЄФА

Джозеф Міфсуд (Мальта) — член виконкому УЄФА  з  питань

безпеки стадіонів

Жилберто Мадаїл (Португалія) — президент  ФФ Португалії

Метью Спренгерс (Голландія) — президент ФА Голландії

Пер-Равн Омдаль (Норвегія) — почесний президент ФФ Норвегії

Мірча Санду (Румунія) — президент ФФ Румунії