«Жирний» ген

17.04.2007
«Жирний» ген

Два місяці дієти — і жодного результату! (Фото з сайту www.best-elite-club.com.)

      Дослідники з Оксфордського коледжу вивчили геном більш як 40 тисяч чоловіків та жінок і з'ясували вельми цікаву річ. Люди, які мають дві копії певної генетичної послідовності, мають проблеми із зайвою вагою на 70 відсотків частіше, ніж їхні однолітки з нормальними генами, і гладшають навіть від води і вітамінних салатиків. Як передає «Медікінформ», людям із генетичною схильністю до повноти дуже важко скорегувати свою масу тіла за допомогою фізичних вправ й обмеження спожитих калорій.

      Власне, вчені й раніше говорили про спадкову складову в розвитку ожиріння у людей, але не надавали їй такого великого значення. Але останні дослідження доводять — генів, які здатні «роздувати» людей, набагато більше, ніж вважали дотепер.

      За словами керівника дослідження, професора Андрю Хеттерлея, в усіх попередніх рекомендаціях зі збереження здорової маси тіла йшлося про те, що людина завжди сама винна в тому, що стрімко набуває зайвої ваги. Раніше медики називали головними причинами ожиріння малорухомий спосіб життя, переїдання та патологічну любов до жирних страв. Результати ж дослідження професора Хеттерлея остаточно «виправдовують» повних людей — боротися з «товстими» генами вчені поки не навчилися.