Інсульт на тарілці

12.04.2007

      Здавалося б, що може поєднувати широченних товстунів і тендітних модельок? Перші не задоволені своєю вагою, другі — навпаки. Товстуни намагаються скинути зайві кілограми, а худенькі — не набрати додаткових. Та засіб для цього один — виснажлива дієта.

      Більшості людей не вдається позбутися зайвих кілограмів за допомогою дієт, крім того, часті коливання ваги додатково шкодять їхньому здоров'ю. Таких висновків дійшли автори масштабного дослідження, присвяченого ефективності різних стратегій боротьби із зайвою масою тіла, передає «Медікінформ».

      Співробітники Каліфорнійського університету проаналізували результати 30 масштабних досліджень, присвячених зайвій вазі. Спостереження за учасниками всіх досліджень тривало від двох до п'яти років — пристойний термін. З'ясувалося, що двом третинам із кількох тисяч учасників так і не вдалося схуднути, а шоста частина людей навіть поважчала до кінця звітного періоду.

      За словами провідного автора дослідження, доктора Трейсі Манна, всі різновиди дієт працюють приблизно однаково: «Спочатку ви справді можете скинути від п'яти до десяти відсотків ваги тіла, дотримуючись будь-якої дієти, однак по закінченні цього «медового місяця» вага знову повертається. Стійкого зниження ваги вдається досягти лише незначній меншості, тоді як більшість тiльки нарощує вагу».

      Автори дослідження, опублікованого в квітневому номері журналу «Амерікен сайколоджіст», також зазначають, що марні спроби схуднути завдяки дієтам не лише не приносять користі, а й загрожують додатковими проблемами зі здоров'ям. Річ у тім, що часті й значні коливання ваги пов'язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та інсультів. Це призводить також і до послаблення імунітету, відтак організм стає більш уразливим для небезпечних інфекцій.

      «Ми дійшли висновку, що більшості учасників краще було б узагалі не починати еспериментів з дієтами — їхня вага збереглася б, а організм не зношувався б від постійної втрати й набирання ваги», — робить висновок доктор Манн.

Олекса ШВЕЦЬ.