Їжа не для Барбі

12.04.2007
Їжа не для Барбі

Що там у нас на вечерю? (Фото з сайту www.mirj.ru.)

      Прикро визнавати, але серед європейських держав Україна посідає останнє місце за рівнем здоров'я нації та народжуваності. Більше того, за даними Міністерства охорони здоров'я, смертність українських дітей  віком до одного року перевищує показники країн Євросоюзу в 3—4 рази. Причому малюки помирають не лише від серйозних патологій серця, печінки чи головного мозку, а й від «нестрашних» інфекцій, якщо слабенький імунітет не може дати відсіч всюдисущим вірусам і бактеріям.

      Лікарі стверджують, що формування імунної системи людини починається ще під час перебування малюка в утробі матері і триває аж до 12—14 років, але вирішальним є саме період після народження. Головний педіатр МОЗ України, доктор медичних наук, професор В'ячеслав Бережний розповідає, що з п'яти критичних фаз становлення імунітету дитини двi припадають на перший рік життя: «Це період новонародженості та третій-шостий місяці. Тому в першу чергу треба звертати увагу на формування та зміцнення імунної системи саме в цей час», — каже пан В'ячеслав.

      Після народження дитина полишає відносно стерильну материнську утробу й опиняється у зовсім іншому середовищі, яке вимагає від малюка готовності до боротьби з інфекціями. Допомогти немовляті у протиінфекційній «війні» покликане грудне молоко, яке виконує захисну роль та сприяє становленню нервової та імунної систем малюка. «Уявіть, з якими мікробами зіштовхується дитина ще в пологовому будинку! — говорить, головний дитячий імунолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Людмила Чернишова. — Ці мікроби називаються госпітальними через те, що переходили від однієї жінки до іншої та набули стійкості до антибіотиків. Але малюк справляється, бо з маминим молоком він отримує багато корисних речовин».

      Тому акушери й педіатри в один голос переконують молодих мам — годуйте свою крихітку грудним молоком, і дитя виросте здоровим. І лише у складних випадках підтримуйте молодий організм додатковими харчовими сумішами. «Зазвичай суміші виготовляють на основі коров'ячого молока, в якому кількість і якість білків, жирів та вуглеводів намагаються наблизити до показників грудного, — зазначає Людмила Чернишова. — Для дитини, яка не сприймає цукор, лікарі підбирають такі добавки, в яких цукру немає. Якщо ж малюк не переносить цільний білок, то використовується гідролізований. Але імунотворчі фактори відтворити у добавках практично неможливо. Звісно, в цьому питанні жодні суміші не замінять грудного молока», — запевняє пані Людмила.

      Педіатри стверджують, що саме грудне годування забезпечує оптимальні умови для формування імунної системи дитячого організму. Раннє прикладання дитини до грудей є першим кроком до заселення корисними бактеріями кишечнику малюка, адже з материнським молоком, з першими краплями молозива дитина отримує всі необхідні для підвищення імунітету антитіла та імунокомпетентні клітини. За свідченням лікарів, діти, які знаходилися на природному вигодовуванні, рідше хворіють на застуду, алергію, діарею та отит.

      А якщо хтось досі не впевнений у надзвичайній користі грудного вигодовування, ласкаво просимо на прийом до імунолога. Лікар вам залюбки розповість кілька «страшилок» про пацієнтів, обділених у дитинстві найпростішим харчем...