У Вишневому — олімпійський гість

12.04.2007
У Вишневому — олімпійський гість

Затята боротьба 11—12-річних за призи із рук Руслана Машуренка.

      14-й всеукраїнський турнір з дзюдо серед дітей 1995 р. н. і молодших відбувся у Вишневому, що під Києвом. Крім юних борців із Києва та області, свою майстерність на татамі демонстрували представники Черкащини, Житомирщини, Кіровограда, Луцька, інших регіонів. Серед почесних гостей турніру були, зокрема, і бронзовий призер Олімпіади-2000 в Сіднеї Руслан Машуренко та голова Всеукраїнської ради тренерів із дзюдо Петро Карамалак.

      Заступник мера Вишневого Василь Ромасєв відзначив, що енергійність відомого наставника, ініціатора цього турніру Віктора Мужчини робить більш спортивною міську владу загалом. Так, нещодавно було затверджено проект побудови сучасного спорткомплексу, який працюватиме на потреби багатьох видів спорту. Попит на таку споруду у Вишневому, без сумніву, є.

      Звучить Державний гімн. Дітлашня з різних областей України слухає його, приклавши руки до сердець. Мрія юних спортсменів — стояти з іще більшим піднесенням на Олімпійських іграх.

      Щодо самих двобоїв, то, слід відзначити, вболівальникам було на що подивитися. Хлопці боролися з таким завзяттям, ніби вирішувалася доля медалей світового дзюдоїстського форуму, — пересилюючи біль і гіркоту поразок. Так і виховується у малих чоловічий характер, який дуже скоро знадобиться їм у житті.

      За роки існування турніру у Вишневому з нього вже «вийшло» чимало переможців та призерів дорослих турнірів високого рівня. Можливо, стануть відомими світу й ті, хто виграв цього разу: киянин Дильшот Холматов (категорія до 24 кг), Віталій Гончар із Житомира (27 кг), киянин Ярослав Скепненко (30 кг), киянин Леча Сулейманов (34 кг), Артем Фальковський із міста Смоліне Кіровоградської області (38 кг), Іван Поревич із Бобровиці Чернігівської області (42 кг), Данило Рубан з Обухова (46 кг), чернігівчанин Дмитро Коляденко (52 кг), киянин Дмитро Максимов (55 кг), Дмитро Мертвиченко із Бучі на Київщині (понад 55 кг).

      Поки юні дзюдоїсти демонстрували свої фізичні можливості, кореспондент «УМ» звернувся по коментар до легендарного вчителя багатьох сьогоднішніх тренерів Петра Карамалака. «Ці змагання — кузня резерву національної збірної, адже багато учасників турніру у Вишневому згодом виграють медалі на європейських форумах та чемпіонатах світу. Загалом же, такі змагання допомагають залучати дітей до занять спортом, відповідно, убезпечують їх від негативного впливу вулиці й виховують справжніми громадянами своєї країни».