Арівідерчі, «Ромо»! Привіт, Шево!

12.04.2007
Арівідерчі, «Ромо»! Привіт, Шево!

Андрій Шевченко святкує свій 46-й гол у Лізі чемпіонів разом iз Дiдьє Дрогба. (Фото РЕЙТЕР.)

      Повним домінуванням англійських клубів може завершитися розіграш Ліги чемпіонів-2006/07. Позавчора путівки до півфінальної стадії оформили «Манчестер юнайтед» і «Челсі», ще тиждень тому семимильний крок до четвірки кращих зробив «Ліверпуль». Єдиною неанглійською командою в 1/2 фіналу став переможець учорашнього матчу «Баварія» — «Мілан».

 

      У вівторок неймовірне трапилося на манчестерському стадіоні «Олд Траффорд». Перемогу «червоних дияволів», яким потрібно було відігравати гостьову поразку 1:2 у Римі, можна було передбачити, але те, що господарі просто розтопчуть «вовків», не чекав ніхто. Тим більше що Алекс Фергюссон не міг розраховувати на дискваліфікованого Пола Скоулза та травмованих Неманью Відича й Гарі Невілла. У наставника «Роми» Лучано Спаллетті голова розболілася ще під час розминки, коли травмувався Родріго Таддеї, замість якого у «старті» вийшов чорногорський форвард Мірко Вучинич.

      У стартові хвилини активнішими були римляни — дальню пристрілку провели Піссаро й Тотті. Нищівним виявилося перше п'ятихвилинне пробудження господарів, які швидко встановили рахунок 3:0. Двічі асистентом виступав нев'янучий валлієць Гіггз, а забивали Керрік, Сміт і Руні. Ще до перерви вже завдяки індивідуальним діям (а до цього «МЮ» мав перевагу за рахунок флангових атак) відзначився Кріштіану Роналдо. А впродовж двох хвилин на початку другого тайму Роналдо і Керрік оформили дублі, і рахунок став 6:0. Гол престижу «Рома» забила (Де Россі відзначився красивим ударом з розвороту після пасу Тотті), але «крапку» господарі залишили за собою, коли точно пробив Евра.

      Жахливу гру бразильського голкіпера римлян слід виокремити особливо, оскільки він винен принаймні в чотирьох голах: у цих епізодах Александр Доні просто не реагував на м'яч. Таким чином, «Манчестер юнайтед» здобув найбільшу перемогу в історії чвертьфіналів Кубка європейських чемпіонів iз сезону 1957—58 років, коли «Реал» обіграв «Севілью» — 8:0. «Рома» ж записала у свою клубну біографію найбiльшу поразку в єврокубках. Підопічні ж сера Алекса у півфіналі зустрінуться з переможцем італійсько-німецького чвертьфіналу.

      А «Челсі» зіграє з «Ліверпулем». Це буде своєрідний рімейк 2005 року, коли «мерсісайдці» обіграли «аристократів», а в наступному раунді перемогли «Мілан» і заволоділи трофеєм.

      Позавчора «аристократи» зуміли-таки подужати «Валенсію», і, що приємно, значною мірою завдяки нашому Андрієві Шевченку.

      Після нічиєї на «Стемфорд брідж» (1:1) «кажанам», які вміють «сушити» гру, можна було і не відкриватися у повторній грі на рідному стадіоні. «Валенсія» так і зробила. Тактику контратак господарі реалізували «на всі сто», коли найактивніший у їхньому складі Фернандо Морієнтес iз передачі Хоакіна продовжив політ м'яча у дальній кут воріт Петера Чеха. За дві хвилини до цього вихованець школи «Реалу» влучив у стійку воріт, а під завісу першого тайму міг забити ще. «Челсі» ж до перерви зусиллями Дідьє Дрогба лише два-три рази перевірив реакцію Сантьяго Канісареса.

      Після перерви «сині» накинулися на суперника з подвійною силою, і невдовзі Шевченко повернув «Челсі» віру у третій півфінал Ліги чемпіонів за останні чотири роки. Майкл Есьєн зробив точну передачу на Дрогба, чий удар Канісарес відбив просто на Шеву. І українець не схибив, довівши свій лік голів у Лізі чемпіонів до 46. Після цього іспанський голкіпер творив дива, двічі витягаючи м'ячі після пострілів Дрогба та одного разу — Баллака. А коли всі вже налаштовувалися на додатковий час, Канісарес відверто схибив, прогавивши удар Есьєна у ближній кут. Передачу на ганця видав знову Шева.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу

Повторні матчі (результати вівторка)

«Манчестер юн.» (Англія) —

«Рома» (Італія) — 7:1 (перший матч — 1:2)

      Голи: Керрік, 15, 61; Сміт, 17; Руні, 19;

К. Роналдо, 44, 49; Евра, 80 — де Россі, 69

«Валенсія» (Іспанія) —

«Челсі» (Англія) — 1:2 (перший матч — 1:1)

      Голи: Морієнтес, 32 — Шевченко, 52; Есьєн, 90+1