Iменини — сумне свято

11.04.2007

Поні: найкращий сезон у НХЛ, але без «плей-оф»

      У понеділок український легіонер «Торонто» Олексій Понікаровський відзначав день народження — 27 років. Утім іменинний торт, ігристе вино і здравиці цього дня майже не зачіпали Поні. Річ у тім, що увечері вирішувалася доля участі «Мейпл лівз» у «плей-оф». Причому від самої команди «Кленових» уже нічого не залежало — свій останній матч регулярного чемпіонату «Торонто» зіграло напередодні й тепер чекало, чи зможе «Нью-Йорк айлендерз» виграти в «Нью-Джерсі», одного з лідерів Східної конференції. Канадці йшли на восьмій позиції і випереджали нью-йоркців лише на одне очко, тож на серці було тривожно: чи будуть «Девілз» аж надто викладатися у непотрібному для них поєдинку?

      «Дияволи» зі штату Нью-Джерсі на власному льоду в місті Іст-Рутерфорд дали справжній бій несамовитим «Острів'янам». 2:2 — справа дійшла до овертайму, а там і до післяматчевих булітів. І, на жаль для Понікаровського, влучнішими в серії післяматчевих «пенальті» виявилися гості. Вирішальний буліт — на рахунку росіянина Віктора Козлова. «Торонто» опустилося на непрохідне дев’яте місце... на щастя для українських любителів хокею! Адже «проліт» Понікаровського повз розіграш Кубка Стенлі цілком може означати приліт лівого нападника «Мейпл лівз» у Москву на чемпіонат світу. Принаймні участь у «плей-оф» як формальна причина відмови Олексія скаутам збірної України тепер відпадає, і часу на перепочинок перед виступами за національну команду ще є достатньо.

      А що Поні неабияк підсилить «синьо-жовтих», сумніватися не випадає. Нинішній регулярний чемпіонат став найвдалішим за всю заокеанську кар'єру українського велетня. В його активі — 45 очок, на сім більше, ніж минулого сезону. Останній бал Олексій заробив у битві з «Монреалем», який також претендував на потрапляння у чільну вісімку. У цій грі Понікаровський віддав результативну передачу на Антропова, і рахунок став 2:1 на користь «Кленових». У третьому періоді вони програвали 3:5, але зуміли-таки закинути три необхідні шайби. Як виявилося, дарма... Ключовою була поразка від «Айлендерз» у попередньому турі.

Жердєв: повернення блудного сина

      «Тампа» Руслана Федотенка своє турнірне завдання виконала заздалегідь і останні матчі догравала «на одній нозі». Федот, зайнятий у «плей-оф», на першість світу, за традицією, навряд чи приїде. До речі, для нього цей сезон менш результативний порівняно з попереднім: 32 очки проти 41.

      Олексій Житник, хоч і має український паспорт, заграний за Росію. Антон Бабчук узяв річну паузу, перш ніж погодитися на виступи під синьо-жовтим прапором. Зате несподівано виявив бажання грати у збірній України ще один вихованець київського хокею — 23-річний форвард Микола Жердєв із «Коламбуса».

      Як повідомляє сайт «Чемпіон», Жердєв подався в Росію ще у 13 років, виступав за молодіжну збірну цієї країни на ЧС-2003. Тепер він виявився непотрібний дорослій команді Росії, тож і запропонував свої послуги неньці-Україні. Щоправда, цього року він не зможе одягти светр із тризубом на світовій першості, адже потрібно ще владнати формальності зміни хокейного громадянства на переговорах з ІІХФ, а це — завдання для наших функціонерів. За правилами Міжнародної федерації хокею, Жердєв може виступати за Україну, оскільки не грав за іншу країну вже понад два роки.

 

ТАБЛО

      НХЛ. Результати заключних матчів регулярного чемпіонату за участі українців: «Кароліна» — «Атланта» — 1:4 (Бабчук «К» — не грав; Житник «А» — 21:22, «+1»), «Тампа-Бей» — «Флорида» — 2:7 (Федотенко «Т» — 17:02, 0+1, «0»), «Монреаль» — «Торонто» — 5:6 (Понікаровський «Т» — 16:24, 0+1, «+1», 1 кидок), «Атланта» — «Тампа-Бей» — 3:2 (по бул.; Житник «А» — 29:52, «-1», 2 кидки; Федотенко «Т» — 11:31, «0», 1 кидок), «Кароліна» — «Флорида» — 5:4 ОТ (Бабчук «К» — не грав).

* * *

Підсумкове становище

(зіграно по 82 матчі):

      Східна конференція: «Баффало»* — 113, «Нью-Джерсі»* — 107, «Атланта»* — 97, «Оттава» — 105, «Піттсбург» — 105, «Рейнджерс» — 94, «Тампа-Бей» — 93, «Айлендерз» — 92, «Торонто» — 91, «Монреаль» — 90, «Кароліна» — 88, «Флорида» — 86, «Бостон» — 76, «Вашингтон» — 70, «Філадельфія» — 56.

      Західна конференція: «Детройт»* — 113, «Анахайм»* — 110, «Ванкувер»* — 105, «Нешвілл» — 110, «Сан-Хосе» — 107, «Даллас» — 107, «Міннесота» — 104, «Калгарі» — 96, «Колорадо» — 95, «Сент-Луїс» — 81, «Коламбус» — 73, «Едмонтон» — 71, «Чикаго» — 71, «Лос-Анджелес» — 68, «Фінікс» — 67.

      Кожна конференція ділиться на три дивізіони (за регіонами), і переможці цих дивізіонів, відзначені значком «*», мають перевагу над іншими командами у підсумковій турнірній таблиці.

* * *

      Найбільше голів: Лекавальє («Тампа-Бей») — 52, Хітлі («Оттава») — 50, Селянне («Анахайм») — 48.

      Найбільше гольових передач: Торнтон («Сан-Хосе») — 92, Кросбі («Піттсбург») — 84, Савард («Бостон») — 74.

      Гол + пас: Кросбі — 120 (36 + 84), Торнтон — 114 (22 + 92), Лекавальє — 108 (52 + 56).

 

Пари «плей-оф»

(серії до чотирьох перемог)

Схід: «Баффало» — «Айлендерз», «Нью-Джерсі» — «Тампа-Бей», «Атланта» — «Рейнджерс», «Оттава» — «Піттсбург»

Захід: «Детройт» — «Калгарі», «Анахайм» — «Міннесота», «Ванкувер» — «Даллас», «Нешвілл» — «Сан-Хосе»