Подружитися iз законом Паскаля

05.04.2007
Подружитися iз законом Паскаля

А ви знаєте, який у вас тиск?

      Чи відомо вам, що нормальний артеріальний тиск має бути нижчим, ніж 130 на 85 міліметрів ртутного стовпчика? Чи знаєте, що пацієнту з тиском 140 на 90 треба терміново починати лікування? Чи вимірюєте ви власний артеріальний тиск бодай раз на рік? Чи вписуються ваші показники в безпечні для здоров'я межі — 130 на 85 міліметрів? Якщо всі відповіді «так», честь вам і хвала. Якщо «ні», зауважу: на вас чатує небезпека одного не вельми чудового дня опинитися в лікарні з гіпертоним кризом чи, не дай Бог, заробити інфаркт чи інсульт. Те, що сьогодні у вас гарне самопочуття, значної ролі не відіграє. Як стверджує головний кардіолог МОЗ України Юрій Сіренко, серед тих 33 відсотків українців, які живуть iз високим тиском, є чимало людей з невиявленим діагнозом. Вони ходять і не знають про свою біду. Чому так стається? «Бо це захворювання практично не має симптомів, — визнає професор Сіренко. — Високий тиск не болить. І єдиний спосіб встановити діагноз — просто взяти тонометр і правильно виміряти тиск».

      Cаме для того, щоб донести цей «месидж» до народу й заохотити людей «дружити» з тонометром, вчасно звертатися до медиків і добросовісно лікувати гіпертонію, Київський міський центр здоров'я вирішив провести для українців своєрідний медичний «лікнеп». Завтра активісти центру, кардіологи й студенти-медики проведуть акцію з запобігання серцево-судинним захворюванням, присвячену Всесвітньому дню здоров'я.

 

Усі на вуличне обстеження!

      Як розповів «УМ» виконуючий обов'язки головного лікаря Київського міського центру здоров'я Отто Стойка, завтра по Києву працюватимуть близько 200 точок, на яких усі бажаючі зможуть абсолютно безкоштовно виміряти артеріальний тиск й отримати консультацію медика. Яскраві намети з людьми у білих халатах можна буде побачити на Хрещатику й біля Головпоштампу, на станціях метро і в магазинах «Фокстрот», «Ельдорадо», ДЦ, «Фуршет», на зупинках громадського транспорту й у парках. Крім того, кожна міська поліклініка розгорне відповідну точку на своїй території — там, де за день проходить найбільше пацієнтів. Як додав пан Стойка, вимірювати тиск будуть більш як 300 студентів-медиків зі столичних університетів.

      Серед людей, які завтра прийдуть на «вуличне» обстеження, буде чимало гіпертоніків, які навіть не здогадуються про свою хворобу, переконаний радник Президента України, член-кореспондент АМН України, професор Микола Поліщук. Утім детальніше про це можна буде поговорити після того, як фахівці проаналізують результати вимірювань.

      Чому вимірювати тиск і боротися за його приведення до норми настільки важливо? Тому що завдяки своєчасному та регулярному вимірюванню артеріального тиску, адекватному лікуванню гіпертонічної хвороби, а також відмови від шкідливих звичок, дотриманню раціонального харчування, достатній фізичній активності може істотно зменшитися смертність українців, кажуть кардіологи. Чому людина, хвора на гіпертонію, живе в середньому на 20  — 25 років менше від людини, в якої тиск не «зашкалює»? А тому, що гіпертонія призводить до страшних наслідків — ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда.

      «Уявіть собі ситуацію, — говорить Юрій Сіренко. — У вас є насос, який качає воду в батарею. Ця батарея розрахована на тиск у 10 атмосфер. Аж ось її починають експлуатувати з тиском у півтора-два рази більше. Що станеться? Або насос зламається, або труба розірветься. Те саме відбувається і в людському організмі. Підвищений тиск призводить до передчасного старіння серця і судин. Органи виконують дурну роботу, яку не мали б виконувати, тому й зношуються швидше».

      Щодо ішемічної хвороби серця, то вона виникає через те, що жирна речовина — холестирин — прикріплюється до стінок серцевих артерій. З часом жирові бляшки розростаються, а «дірка» в артерії стає все вужчою, не даючи потоку крові нормально проходити до серця. Коли кровотік блокується не повністю, у людини виникає біль у грудях — стенокардія. Коли ж бляшка перекриє артерію повністю, а кров зовсім не зможе надходити до головного людського м'яза, станеться серцевий напад.

100 лікарняних на місто щодня

      Дані Всесвітнього Конгресу кардіологів у Мюнхені свідчать, що Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань. Гіпертонічна хвороба діагностована в 10 мільйонів людей, ішемічна хвороба серця — в 7 мільйонів. Щороку українські лікарі мусять рятувати більш як 50 тисяч жертв гострого інфаркту міокарда і близько 120 тисяч пацієнтів у стані інсульту. Як додає Отто Стойка, торік хвороби системи кровообігу зумовили 62 відсотки всіх смертей, зафіксованмих у Києві. Майже 100 мешканців міста щодня не виходять на роботу через гіпертонічну хворобу. І з цим треба щось робити!

      За словами головного кардіолога МОЗ України, існують три головні фактори, на які треба впливати, щоб зменшити смертність від серцево-судинних захворювань. Це відмова від паління, виявлення і лікування підвищеного артеріального тиску та запобігання підвищеному вмісту холестерину в крові. Причому вимірювати й вирівнювати артеріальний тиск — найлегше. Як говорить пан Сіренко, це найбільш простий і дешевий засіб попередження смертності від серцево-судинних хвороб. Але заохотити українців вимірювати тиск профілактично, коли нічого не болить — завдання не з легких. Тому медики й проводять різноманітні акції, щоб укотре нагадати — «рухнути» від інсульту може й виснажена стресами жінка, і здоровий, ніби дуб, чолов'яга.

Як правильно «тиснути» руку?

      Як наголошує Юрій Сіренко, для людини, яка не є медиком, дуже важко вимірювати тиск за допомогою допотопної «груші» з манжетою. Тому світ створив автоматичні прилади, які працюють за певною програмою й самі «прислухаються» до пульсації крові. Використовувати такі прилади легше, та й точність таких вимірювань буде вищою. Звісно, якщо пацієнт буде дотримуватися всіх правил. А з цим проблеми виникають не лише в пацієнтів... «На жаль, вимірювання артеріального тиску в нашій країні стало серйозною проблемою, — говорить Юрій Сіренко. — Я можу абсолютно відповідально сказати, що більшість медичних працівників, які користуються тонометром щодня, робить це неправильно».

      Як пояснив професор, правила «співпраці» з автоматичним тонометром дуже прості. Людина має сісти за стіл, розслабитися, надіти на руку манжету, посидіти так 5 хвилин і натиснути кнопку. Апарат виміряє тиск. Після того почекати ще 2 хвилини і натиснути кнопку повторно. Цифри у другому вимірюванні завжди будуть нижчі, стверджують кардіологи. Пацієнт має вирахувати середній показник — це і буде його «рідний» артеріальний тиск.

Де можна виміряти тиск?

      Як наголосив Юрій Сіренко, таку просту процедуру на прохання пацієнта зобов'язані проводити у будь-якому медичному закладі, чи то стоматологічний приватний кабінет, масажний салон, косметологічний комплекс, чи звичайна міська поліклініка. У МОЗі навіть існує наказ, згідно з яким людина, яка вперше звернулася до поліклініки, має обов'язково зайти до кабінету долікарського огляду і виміряти тиск. Рутинне дослідження роблять, навіть якщо пацієнт скаржиться на нежить чи кашель. Крім того, українці можуть попросити виміряти тиск у працівників аптек. «Якщо відчули себе погано на вулиці, можете звернутися до фармацевта, — зазначає пан Сіренко. — Ми обговорювали це питання багато років, і сьогодні практично в кожній аптеці є тонометр».

Як часто треба братися за тонометр

      За словами головного кардіолога України, дорослі люди, які мають нормальний артеріальний тиск (120 на 70 мм рт. ст), повинні робити профілактичні вимірювання раз на рік. Людям із тиском 130 на 85 фахівець радить робити вимірювання раз на 2-3 місяці. Якщо ж тиск становить 140 на 90 і більше, такій людині треба звернутися до медика і почати лікування. Кардіолог призначить терапію (дієту, трави, зарядку — на початковій стадії гіпертонії, пігулки — при запущеній хворобі) і пояснить, як часто треба вимірювати тиск — щодня, раз на день чи раз на тиждень.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Сьоме квітня вважають днем народження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Саме цього дня 1948 року було ратифіковано Статут цієї всесвітньо відомої міжурядової структури ООН, яка покликана координувати міжнародне співробітництво в галузі охорони здоров'я. Починаючи від 1950 року, цього дня у світі відзначають День здоров'я.