Міцкевич із Марією не посваряться

29.03.2007

      Йдеться про древню площу, яка отримала свою назву ще у 1862 році, — Марійська площа. Таке рішення прийняли у міськраді, враховуючи численні звернення громадських та релігійних діячів, які наголошували на тому, що статуя Божої Матері стоїть на площі Міцкевича, а це не зовсім коректно.

      Утім сучасну назву площі Міцкевича, яка адресно вказує на той чи інший номер будинку, залишили. Натомість відтепер статуя Божої Матері, біля якої постійно моляться львів'яни, прогулюються туристи, отримала свою первісну назву. А започаткувала її мармурова статуя Богородиці, яку виготовили у 1862 році з ініціативи і за кошти графині Владислави Бадені. Власне, площа утворилася після перекриття річки Полтви у 1839 році, і назвали її у 1843 році іменем губернатора Галичини ерцгерцога Фердинанда д'Есте.

      Цікаво, що на той час саме довкола площі перепліталися головні комунікації міста, його комунальні артерії, а поряд розташовувалися заклади торгівлі та сфери послуг. Та й сьогодні біля статуї Матері Божої традиційно відбуваються культурні та інші масові заходи. А відтепер туристам будуть розповідати і про сучасну історію Марійської площі, яка хоч і не має цифрової адреси, але має свою історію.