Прочитали «УМ» — і в прокуратуру!

27.03.2007

      Не таємниця, що підприємства тепломереж мають чималий зиск від теплої зими, і споживачі правомірно вимагають перерахунків. Активніше від інших добивалися того, аби оплата базувалася на фактичних обсягах використаних теплоносіїв, мешканці Рівного — і прокуратура міста зреагувала. Згідно з проведеними перерахунками, комунальники завищили платежі за опалення квартир на два мільйони гривень. Прокуратура Рівного застерегла: якщо у місячний термін споживачам не буде повернуто переплату, то вона переведе «тарифні розборки» у формат кримінальної справи.

      Вимога Генпрокуратури перевірити правочинність різкого підвищення тарифів реалізована і на Запоріжжі. Обласна прокуратура виявила низку порушень у Хортицькому районі Запоріжжя, в містах Бердянську та Енергодарі, Пологівському, Кам'янка-Дніпровському та інших районах. За інформацією начальника відділу облпрокуратури Андрія Жовніра, у тарифи включають витрати з поточного ремонту основних засобів, що суперечить методиці, і навіть обслуговування неіснуючих автомашин. В обласному центрі «ходовий» спосіб зайве вивернути гаманець споживача — завищення площі квартир при встановленні оплати за опалення: «У Хортицькому районі у такий спосіб кілька зайвих тисяч було переплачено мешканцями тільки одного будинку», — повідомив пан Жовнір. З'ясувалося, що навіть «майже літньої» зими комунальні підприємства грішили недопостачанням теплоносіїв. В небувалій економії газу зізнаються, приміром, керівники запорізького концерну «Теплові мережі». Проте перерахунки робити не квапляться, мотивуючи це відсутністю механізму. Виходить, ніби у Рівному діють інші закони...

      До речі, перебіг подій на північному заході України додав оптимізму мешканцям південно-східного Бердянська, найактивніші з яких також апелювали до прокуратури. Бо ж саме у цьому містечку встановлено тарифи, що є рекордними для України. «Про це ми дізналися з публікацій газети «Україна молода», — каже пенсіонерка Ольга Бабенко. — Більш як 70 мешканців нашого будинку підписали скаргу щодо завищених тарифів. До листа прокурору міста і голові тервідділення Антимонопольного комітету України ми доклали статті «Плюс тарифікація населення» і «Бердянськ мріє платити, як Київ» і порівняльну таблицю тарифів з однієї місцевої газети».

      Люди невдоволені безгосподарністю Водоканалу, який, списуючи 45 відсотків води, вимагає по 6 грн. 38 коп. за кубометр питва сумнівної якості. А «Бердянськтепломережа»? 5 грн. 49 коп. за квадратний метр опалення — це ж здирництво! Підняли тарифи, скоротивши перелік послуг, Житлосервіси... Підписанти згаданого листа відмовляються платити Житлосервісу № 6, доки той «не розбереться з голубами на вулиці Хіміків і не проведе в будинку №4 дератизацію». Керівник 6-го Віктор Шульгін спершу посилався на дефіцит коштів, тепер «специфічність» даху перешкоджає... За що ж тоді платити? Бо ж за свій кошт люди і під'їзди прибирають, і лампочки освітлення купують, і сантехнік чи електрик без «на лапу» на ваше SOS не зреагує...

      Невідповідність тарифів фінансовій спромозі платників Бердянську мерію не хвилює. Міський голова Валерій Баранов невтомно стверджує, що тарифи — то наша справа, а як споживачеві виживати — нехай парламент і Кабмін сушать мізки, заповзятливіше піднімаючи планку оплати праці й пенсійного забезпечення. Воно ніби і так, але не зовсім, дипломатично оцінила ситуацію з тарифами прокуратура міста. За словами Ольги Бабенко, з мешканцями будинку поспілкувався заступник прокурора. Тезисно висновки комісії оприлюднив міжрайонний прокурор Володимир Коцюруба: факти, зафіксовані в акті перевірки, — підстава для перегляду тарифів і... порушення кримінальної справи щодо підприємства «Бердянськтепломережа». Це ЗАТ, очолюване Миколою Омельченком, незаконно одержувало кошти з бюджету.

      За останньою інформацією, 1,2 мільйона гривень «фірма Омельченка» вже повернула до казни. Наразі невідомо, коли ж влада Бердянська подбає про людей і, не киваючи на Київ, забезпечить відповідність місцевих тарифів кількості та якості послуг.