Героям новим — від героїв минулого

23.03.2007

      Цього тижня комісія Національного олімпійського комітету з пропаганди олімпійського руху створила українську Академію спорту, до якої увійшли легендарні вітчизняні спортсмени, які завершили кар'єру. Президент НОК Сергій Бубка висловив переконання, що цей крок стане новим етапом у розвитку спорту в нашій державі.

      Справді, було б чудово, якби «академікам» довірили функції третейських суддів, адже розвиток спорту в країні останнім часом чи не найбільше гальмували конфлікти у федераціях з різних видів. А те, що рішення УАС матимуть безперечний авторитет, не викликає сумнівів, адже до її складу увійшли винятково олімпійські чемпіони: сам Сергій Бубка, Валерій Борзов, Борис Шахлін, Ніна Бочарова, Володимир Голубничий, Юрій Поярков, Зінаїда Турчина, Людмила Турищева, Іван Бяков, Віктор Петренко, Віктор Цибуленко, Олександр Волков, Лілія Подкопаєва, Ольга Бризгіна, Ігор Коробчинський, Григорій Крісс, Валентин Манкін, Ельбрус Тедеєв, Катерина Серебрянська, Сергій Чухрай, Іван Богдан та Вадим Гутцайт.

      Ці 22 особистості перейматимуться поширенням олімпійських ідеалів, проводитимуть різноманітні благодійні та просвітницькі акції НОК. Зокрема, саме вони визначатимуть переможців Всеукраїнської акції «Герої спортивного року-2006», яка 12 квітня відбудеться в Міжнародному центрі культури й мистецтв у Києві.

      Напередодні про деталі її проведення розповіли Сергій Бубка та перший заступник міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Віктор Руденко. Отже, у пам'ятну дату першого польоту людини в космос ми назвемо кращих спортсмена і спортсменку, тренера, команду, спортивного організатора та мецената, сенсацію року, «сильних духом» та володаря нагороди «Спортивна слава України».

      Загалом визначено десять номінацій, переможці в яких одержать ексклюзивні авторські статуетки. Серед них є позиція, що врахує різнi думки шанувальників спорту, яка називається «Народний вибір». Переможця визначить СМС-голосування на телеканалі «Мегаспорт».

      НОК, за словами його глави, і надалі намагатиметься підтримувати вітчизняних спортсменів, тренерів, фахівців, щоб зробити їх відомішими у суспільстві, адже країна повинна знати своїх героїв.