Молитва після кулачних боїв

20.03.2007

      «Україна молода» першою серед всеукраїнських газет розповіла про чергове загострення конфлікту навколо Свято-Миколаївської церкви в Полтаві. Нагадаємо, що в перші дні березня, під час спроби увійти у свій храм (право на володіння ним релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату підтверджено вже не тільки установчими документами, а й рішеннями судів), парафіян укотре побили молодики специфічної зовнішності. Останні ось уже п'ять років саме силовими методами «прикривають» зазіхання на згадану церкву кількох перекинчиків, котрі всупереч волі абсолютної більшості членів громади вирішили перейти в підпорядкування Московського патріархату, «прихопивши» з собою і церковну споруду.

      У відповідь на брутальність тих кулачних бійців (після «спілкування» з ними один із парафіян Олександр Ільченко й досі перебуває на лікарняному ліжку нейрохірургічного відділення) півтора десятка повпредів УПЦ КП зачинилися в храмі й оголосили голодування, вимагаючи приїзду до них голови облдержадміністрації та начальника обласної міліції. Керівник області Валерій Асадчев зустрівся з голодуючими вже через кілька годин. І дав розпорядження правоохоронцям забезпечити громадський порядок біля будівлі церкви. Відтоді члени громади припинили голодування і після п'ятирічної (!) вимушеної перерви розпочали щоденні богослужіння у своєму храмі. При цьому біля подвір'я церкви постійно чергують співробітники міліції. Завдання останніх — не допустити нових сутичок за умов, коли поруч за кілька метрів від храму, у дерев'яному прикалабку, продовжують відправляти службу і представники Московського патріархату, а їхні «гвардійці» з відверто кримінальними замашками періодично «грають м'язами» та влаштовують нові провокації.

      Саме вони, як повідомили на прес-конференції керівники Полтавської єпархії УПЦ Київського патріархату, вночі й вікна храму «обстрілювали» каменюками, і найцінніше церковне начиння намагалися викрасти. Водночас в інтернеті вже з'явилися повідомлення про те, нібито для приїзду в Полтаву й «молитовного стояння» під Свято-Миколаївською церквою уже просять благословення у своїх релігійних патронів «захисники канонічного православ'я під орудою одіозного пана Каурова. Немолодих парафіян, які приходять на службу до храму, опоненти лякають також можливим приїздом «вітренківців».

      «До чого можуть призвести такі «стояння» під нашою церквою ще агресивніших молодиків з інших регіонів, здогадатися неважко», — зазначив секретар Полтавської єпархії УПЦ КП отець Микола Храпач. «Саме тому ми звертаємося насамперед до влади із закликом не допустити подібних провокацій і кровопролиття. Наголошуємо також на тому, що в Полтаві немає жодного конфлікту між православними конфесіями — віруючих Московського патріархату ми поважаємо і ніколи не зазіхали ні на їхні права, ні на майно. Конфлікт виник між нашою громадою і кількома ділками від релігії, котрі задля вдоволення власних непомірних амбіцій і особистої вигоди послуговуються бандитськими методами. Та невже в нашій державі на них не знайдеться управи?»