Не хворій у вихідні!

20.03.2007

      Пацієнти, які потрапляють до лікарні з загостреннями серцево-судинних захворювань у вихідні, одержують набагато менший обсяг допомоги й внаслідок цього помирають частіше від людей, які занедужали у будні. Як передає «Медпортал», це підтверджують результати двох досліджень, опублікованих у США.

      Обидва дослідження припускають, що високоспеціалізована «агресивна» допомога доступна пацієнтам тільки в будні дні й недоступна у вихідні. За словами керівника дослідження доктора Вільяма Костіса із медичної школи Нью Джерсі, один зі ста пацієнтів, які звернулися по допомогу у зв'язку з інфарктом, помирає саме через те, що лікування у вихідні дні суттєво відрізняється від лікування в будні. За рік кількість таких випадків може сягати кількох тисяч.

      Для того щоб виявити таку закономірність, дослідники працювали близько року. Учені проаналізували більш ніж 200 000 історій хвороб людей різного віку, статі й роду занять, які потрапили до лікарні з інфарктом міокарда. З'ясувалося, що смертність серед пацієнтів, які звернулися по допомогу в суботу чи неділю, становила 3,3 відсотка (помирало 33 людини з тисячі). Водночас серед пацієнтів, госпіталізованих у робочий день, летальність склала 2,7 відсотка (лікарям не вдавалося врятувати життя 27 людей з тисячі). Причому дослідники фіксували таку різницю між результатом «робочих» і «святкових» інфарктів протягом усього року.

      Причиною «зайвих» смертей учені вважають недоступність пацієнтам, які надійшли у вихідні, деяких хірургічних методів лікування. А дожити до понеділка вдається не кожному...