І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Наприкінці кожної зими лісівники виходять «на промисел» — збирати соснові шишки. Активно допомагає й місцеве населення, для якого робота в лісі стає непоганим сезонним заробітком. Помічник лісничого Руськополянського лісництва Володимир Фіалковський каже, що шишки збирають тільки з елітних дерев, котрі ростуть на спеціально заснованих для цього плантаціях.
«Із 100 кілограмів соснових шишок виходить тільки один кілограм насіння — це копітка праця, котру можна порівняти, наприклад, з видобуванням руди. Потім це насіння ми відправляємо на дослідження в Боярську лісонасінневу станцію і тамтешні фахівці визначають ступінь його схожості. Найбільш цінним є насіння, схожість якого становить не менше 95 відсотків, його вважають першокласним», — пояснює головний лісничий Черкаського обласного управління лісового господарства Василь Горда. За його словами, потім це насіння зберігають у закритих скляних банках у сухому приміщенні. На кожній із чималих банок — своєрідний паспорт насіння, у якому зазначено час і місце збору, вага, клас, строк дії сертифікату якості, номер партії даного насіння. Лісівники кажуть, що періодично за допомогою кобальтового паперу в банці вимірюється вологість насіння, і якщо вона перевищує встановлені норми, то папір змінює колір — і тоді його знову необхідно підсушувати.
Процедура отримання насіння — надзвичайно копітка та трудомістка. Скажімо, процес сушіння має проходити за температури 60 градусів. Не більше і не менше! Отож у шишкосушарці цілодобово чергують працівники, до обов'язків яких входить стежити за дотриманням технології.
Цікаво, що «врожайним» для сосни зазвичай буває кожен четвертий рік. На це впливає і процес цвітіння дерев, і те, чи не траплялося у той період заморозків.
Але план для збору сировини залишається стабільним. І це не дивно, адже перед лісівниками стоїть завдання — щороку збільшувати площі нових лісових насаджень. А отже, більше потрібно й насіння.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>