«Іграшка» для дорослих

13.03.2007

      Чого гріха таїти, досі в Донецьку термін «семиповерховий» таки теж частенько вживався, коли йшлося про тутешні базари. Адже багатоповерховими словесними конструкціями прийнято голосно згадувати умови тутешнього базарування та «винахідливість» продавців. Однак відтепер у місті справді з'явився базар під дахом відразу на семи поверхах, аналогів якому, кажуть, поки в Україні немає.

      Новий торгівельний комплекс «Дружба» збудували на місці колишньої фабрики іграшок і на умовному кордоні відразу трьох міських районів — Кіровського, Куйбишевського та Ленінського. Втім цілком доступним він залишається і для всіх інших мешканців обласного центру. Тим більш керівники ТОВ «Ринок «Дружба» вже пообіцяли закупити спеціальні автобуси, що ходитимуть за маршрутом до центру міста та до густонаселеного району Текстильник.

      Сам базар-«хмарочос» зводився за європейським типом «маркет-плейс». Тобто йдеться про торгівельний комплекс, де у покупця широченний вибір — від автомобіля до якихось дрібничок типу сірників чи голки з ниткою. Звісно, аби тільки обійти солідну базарну площу, знадобиться немало сил. Отож вже на перших поверхах для бажаючих підкріпитися розташовані кафе та універсам із широким асортиментом харчів. А вже вище, куди потенційні покупці можуть піднятися ескалаторами (також діють два швидкісних ліфти та пандуси для людей з обмеженими можливостями),  можна вибрати й придбати меблі, побутову техніку, одяг, взуття, товари для дітей тощо.

      У «Дружбі», певна річ, немає й натяку на продавця-завсідника «звичайних» місцевих базарів — тітку напідпитку з цигаркою в зубах та відповідним набором слів і вигуків. На ринку, що гарантував донеччанам майже п'ять тисяч нових робочих місць, є сучасне водопостачання й опалення, працюють кондиціонери, а біля самого базару «цивілізоване» місце для парковки на півтисячі автомобілів.

      Інвестори — філія головного управління «Промінвестбанку» в Донецькій області  — вклали у зведення сучасного у всіх відношеннях торгівельного комплексу 150 мільйонів гривень. І, за розрахунками самих же банкірів, цей проект, окупить себе вже через п'ять років. Причому, не виключено, наповнення районного бюджету саме завдяки «Дружбі» посприяє зведенню іще одного сучасного об'єкта. Адже, за словами голови Кіровської райради міста Володимира Меши, неподалік від місця колишньої фабрики іграшок невдовзі виростуть корпуси сучасного підприємства, яке виготовлятиме продукцію для наймолодших споживачів. Про цей намір свідчить і той факт, що досі існуючу тут зупинку міського транспорту «Фабрика іграшок» ніхто не збирається перейменовувати, навіть попри відкриття тут унікального базару-«хмарочосу».