У Смілу повертається граф Бобринський

13.03.2007

      На Черкащині сесія Смілянської міської ради прийняла рішення про капітальну реконструкцію в центрі міста вулиці Тельмана. Вона має стати пішохідною зоною і «вийти» на набережну мальовничої річки Тясмин.

 

      Нині на цій вулиці, яка тягнеться до центрального міського базару, стихійна парковка автотранспорту. Але вже навесні тут планують розпочати реконструкцію, аби до осені, коли будуть урочистості з нагоди Дня міста, всі роботи завершити. За цей час міська влада планує замостити вулицю декоративною плиткою, поставити там ліхтарі, розширити торгові площі й навіть створити клумби та посадити на них квіти. Усі ці роботи Смілянська міська рада збирається провести власним коштом та завдяки допомозі підприємців, чиї торгові точки містяться на вулиці Тельмана.

      «Ми вже збирали приватних підприємців і розповіли їм про свою задумку, тож вони згодні внести свій вклад у цю добру справу», — розповідає «Україні молодій» керівник управління архітектури Смілянського міськвиконкому Сергій Браунер. За його словами, вже є домовленість про те, щоб вилучити частину території центрального ринку, завдяки чому вдасться продовжити вулицю Тельмана і вивести її на набережну Тясмина, де намиють піщаний пляж.

      Водночас оновлену вулицю Тельмана планується перейменувати: рішення про це уже підготовлено. Нова назва поки не затверджена, але чимало аргументів звучить на користь того, аби вулиця носила ім'я графа Бобринського, відомого цукрозаводчика, який зробив для Сміли багато хорошого. З кінця XIX століття та з початку XX століття тут і нині стоять корпуси цукрового та машинобудівного заводів, де сміляни працюють, діє школа, де навчаються їхні діти, а в лісових масивах Смілянщини збереглася алея горіха чорного, посаджена графом, на яку він любив привозити своїх друзів. Отож граф Бобринський давно має право повернутися до краю, де він залишив такий яскравий слід, хоча б у назві однієї вулиці.