Українська лівиця

13.03.2007
Українська лівиця

(РЕЙТЕР.)

      Понад 15 тисяч глядачів «САП-Арени» в німецькому місті Мангейм не встигли зрозуміти, заради чого вони витримали такий шалений ажіотаж навколо зайвого квиточка на вечір професіонального боксу. Уболівальники йшли суто на бій Кличко — Остін: під час поєдинків третьорозрядних боксерів у «андеркарті» трибуни були фактично порожніми. Двобій за пояси чемпіона світу IBF та IBO, які належали Володимиру Кличку, цікавив бюргерів уже тим, що в суперники «німецькому українцеві» чи не вперше обрали американця з майже таким самим, як у Володі, зростом. Звідси й передчуття, що видовище відбуватиметься за новим сценарієм, адже «коротунів» і Володимир, і його старший брат уже багато років упевнено тримають на відстані свого лівого джебу. До того ж і промоутер у 36-річного Рея Остіна колоритний — сам Дон Кінг. Іншого такого піар-менеджера знайти важко. Великий Дон обіцяв перед матчем: «Ми виб'ємо його (Кличка) серце, від ударів Рейнмена його підборіддя полетить аж в Україну! Ми розтопчемо його і змішаємо з багном...»

      ...Усе виявилося з точністю до навпаки. Щойно Дон Кінг умостився в першому ряду поруч із Францом Беккенбауером (до речі, неподалік сидів і Леннокс Льюїс), а «Чоловік дощу» вже валявся на підлозі. Глядачів, звісно, шкода, але тільки тих, що одержують насолоду від тривалого мордобиття. З огляду ж на вишуканість смаку вечір видався більш ніж елітним. Дарма що не тривалим.

 

Як Кінг шоу з вибору рукавичок програв

      Поки брати Володимир та Віталій гуляли парком, в одному з готелів для офіційних боксерських «VIPів» відбувалося дійство, яке влаштував Дон Кінг. Він поставив під сумнів вихід свого боксера у ринг через те, що організатори обрали для боксерів рукавички марки «Гранд», тоді як американський атлет наполягав на фірмі «Рейєс». Рівно о 14:00, у холі готелю Europaische Hoff президент IBF Меріам Мухаммад підкинула монетку, попередньо домовившись, що «орел» — «Гранд», а «решка» — «Рейєс». Коли Мухаммад розкрила долоню, монетка лежала «орлом» догори. Конфлікт вичерпаний: Володимир та Рей вийдуть у ринг у рукавичках компанії «Гранд». Перша поразка заокеанських гастролерів.

Гімн України — друга поразка Америки в Німеччині

      Ще однієї поразки обов'язковий претендент на титул зазнав безпосередньо перед боєм, коли не справив враження на публіку, а швидше, розсмішив глядачів, виконавши під свою улюблену мелодію реперський танець. А під час виконання гімну США рудою співачкою, якій підставляв своє плече Дон Кінг, публіка взагалі свистіла! Натомість коли оголосили, що гімн України «а капела» виконає Руслана — тріумфаторка конкурсу «Євробачення», — зал вибухнув оваціями. Цю пісню аудиторія слухала так, ніби виконувалася національна німецька державна мелодія — в урочистій тиші з домішком голосів українців, котрі знали слова. У такій атмосфері Володимирові гріх було не відчути значну психологічну перевагу.

Чотири хуки лівою — і згас «Промінь» Кінгового царства

      Один з експертів профі-боксу напередодні поєдинку досить точно сказав: «Мені здається, що додатковою мотивацією, яка допоможе Володимирові перемогти, є якраз «фактор Дона Кінга», який уже багато років прагне заблокувати просування братів Кличків до чемпіонських поясів. Кожен удар по Остіну — це удар по махінаціях Кінга. Після поразки свого підлеглого Кiнгові буде вкрай важко стримувати процес об'єднання Кличками чемпіонських титулів».

      Тренер Кличка-молодшого Еммануель Стюард справді геній, якщо зумів не лише поліпшити  техніку й фізичну стійкість свого підлеглого, а й прищепити йому тактичну досконалість, що є похідною від значного досвіду. Остін розповідав звичні байки про «скляне підборіддя» свого суперника, але всі розуміли, що американець мав лише один серйозний аргумент у цьому поєдинку — удар «панчера» у перших раундах. Далебі. В перші три хвилини протистояння Володимир був суперобережним. Козир Остіна виявився битим. Стало очевидним, що для українця буде справою техніки перемогти і зробити останній крок до об'єднання поясів.

      Навіть у першому раунді Кличко відчутно дістав своїм лівим джебом обличчя суперника, тоді як Рей занадто ретельно виконував вказівку своїх тренерів контролювати праву руку українця. «Доконтролювався» до того, що Кличко завершив цей бій «однією лівою».

      Володимир правильно встановив дистанцію проти незвично високого опонента і, крім того, вирішив не відкладати організацію вирішальної атаки. Сталося це за 1 хвилину 12 секунд до завершення другого раунду в куті рингу. Захист претендента не витримав першого ж акцетованого хука Кличка з лівої, а спроба пережити цю несподіванку у напівзігнутому стані наразилася ще на три удари чемпіона в район лівої скроні Остіна. І «Промінь» (так ім'я Рей перекладається з англійської) згас.

      Американець довго підводився з рингу — досвідчений рефері Коттон встиг дорахувати до восьми, а побачивши очі «претендента», зупинив поєдинок.

      Володимир Кличко відстояв свій титул чемпіона IBF та ІВО 43-м технічним нокаутом (у 48 переможних поєдинках своєї кар'єри). Відтак він одержав право диктувати свої умови всім можливим версіям з приводу об'єднання поясів.

Наступним Володя завалить Валуєва?

      Кого Володимир може бити надалі, позбувшись тягаря «обов'язкових» претендентів IBF?

      У версії WBA це Микола Валуєв, у WBC — ще один росіянин Олег Маскаєв, WBO — Шеннон Бріггс (останній плацдарм Дона Кінга).

      У Маскаєва та Бріггса вже є заплановані поєдинки, після яких вони можуть і не бути володарями титулів. Американець переніс захист свого титулу через «хворобу», ім'я якій — Султан Ібрагімов. Саме дагестанець пропустив Остіна на Кличка, а сам у вакантний день 10 березня у першому раунді нокаутував для розминки маловідомого боксера.

      Маскаєва бере на себе старший Кличко — Віталій, який ще відстоюватиме право на цей бій у суді. Щоб довго не чекати (а час працює на задуми Кінга), потрібно зустрічатися з росіянином Валуєвим. У нього теж є «свій» бій, але після 14 квітня Микола може звільнитися.

      Крім того, багато експертів із царини професійного боксу вважають, що з часом об'єднати чемпіонські звання різних версій у суперважкому дивізіоні зможе бій Володимира Кличка та Самуеля Пітера. Його Володя вже «бив», але тоді нігерієць був недосвідченим, не те що тепер.

      Загалом, будь-яке зволікання з визначенням «справжнього» чемпіона грає на руку лише численним «удільним князькам» від професійного боксу. Натомість Володимир у Мангеймі сказав, що готовий проводити навіть три титульні поєдинки на рік, аби одержати нарешті право об'єднати пояси.

 

ПРЯМА МОВА

Володимир Кличко, чемпіон світу IBF та IBO:

      — Моєю наступною метою, вже цього року, є проведення двобою проти Миколи Валуєва. Він також говорить, що готовий до поєдинку зі мною. З усіх проблем головною є те, що основний учасник переговорного процесу — Дон Кінг. Однак я впевнений, що промоутер Валуєва Вілфрід Зауерлянд зацікавлений у тому, аби його підопічний міг провести об'єднавчий двобій. 14 квітня Миколі треба буде захистити свій титул у протистоянні з Русланом Чагаєвим. Сподіваюся, Валуєв успішно впорається з цим завданням. Я дуже хочу провести двобій саме проти Валуєва, оскільки він найвідоміший та найсильніший суперник.

Микола Валуєв, чемпіон світу WBA:

      — Я розчарований тим, як провів поєдинок Остін. Без сумніву, у цьому двобої фаворитом був Володимир, але американець аж надто серйозно поставився до суперника з перших хвилин бою. Він, напевно, розраховував лише на небезпеку правої руки Кличка, проігнорувавши ліву. Тому в такій швидкій поразці нічого дивного немає.

      Я вже разів сто відповідав, що готовий до зустрічі з Володимиром. Проте все залежить від мого промоутера. Поки що я сконцентрований на поєдинку з Чагаєвим, а Володимирові можу сказати: «До зустрічі в рингу, брате!».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Чому Котельник не зміг побити Мбайє

      Пряма трансляція з Ліверпуля поєдинку за титул чемпіона світу WBA у напівсередній вазі (до 63,5 кг) завершилася за лічені хвилини до виходу Володимира Кличка на ринг у Мангеймі. 29-річний львів'янин Андрій Котельник зробив усе для того, щоб відібрати чемпіонський титул у француза Сулеймана Мбайє. Нагадаємо, у 2004-му Андрій уже програвав цьому боксерові рішенням суддів, визнавши згодом, що тоді йому забракло досвіду. Сам Мбайє заволодів титулом WBA у вересні минулого року, перемігши ветерана Рауля Бальбі.

      Весь поєдинок Котельник постійно тиснув на чемпіона. Навіть із точки зору аматора, українець бив частіше і влучніше. Помилкою Андрія стало те, що він не пішов на ризик — більш потужний вирішальний удар. Думки ж арбітрів, які були винятково британцями, розділилися — 117:112 (на користь Котельника), 113:115 (Мбайє), 114:114. Загальна нічия була на користь чинного чемпіона.

      Уже в неділю промоутерська організація «Юніверсум бокс промоушен», яка працює з Контельником, подала протест. До всього, промоутер Мбайє Френк Уоррен — британець, він не пошкодував 648 тисяч доларів, щоб викупити право на проведення цього поєдинку. Не дивно, що його співвітчизники арбітри були не до кінця об'єктивними.