«Самозахист» від енергетиків

10.03.2007

      Існування громадського суспільства, як відомо, є однією з головних ознак по-справжньому демократичного устрою. І хоча нашій державі в цьому сенсі ще далеко до країн Західної Європи, громадських організацій, які створені не за наказом зверху, а за ініціативи простих громадян, на щастя, з кожним роком в Україні стає все більше. Причому, вони, як виявляється, можуть бути дуже «зубатими».

      Так, в Ірпені за ініціативи місцевої громадської організації «Самозахист» відбулися громадські слухання, присвячені недолікам в енергопостачанні регіону. Крім міського голови Мирослави Свистович, депутатів міськради, журналістів та мешканців міста, в заході взяли участь керівники ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» на чолі з в.о. голови правління компанії Олегом Стрекалем, а також представники Антимонопольного комітету України. Керівництво «Київобленерго» почуло на свою адресу багато, м'яко кажучи, не надто приємних речей. Ірпінці нарікали як на незадовільну якість послуг — часті перебої з енергопостачанням, коливання показників напруги тощо, так і на вкрай низький рівень культури спілкування з клієнтами представників підпорядкованої «Київобленерго» Ірпінського РЕМ (скажімо, на скарги щодо перепаду з напругою, зафіксованих за допомогою контрольних приладів самими споживачами, представники РЕМ нерідко відповідають: «А ти полізь на стовп і там поміряй»).

      Багато виступів було присвячено недолікам запровадженої «Київобленерго» системи розрахунків, згідно з якою споживач платить не за фактичними показами лічильника, а за середньомісячними (договірними) величинами. Також порушувалося питання про те, що текст договорів, укладених між споживачем та «Київобленерго», морально застарів (зокрема він не передбачає механізмів відшкодування збитків споживачам у випадках, коли з вини постачальника в помешканнях виходить із ладу електротехніка).

      Виступ у відповідь трохи нагадував доповідь на з'їзді КПРС — мовляв, з ковбасою (тобто з електроенергією) у нас все чудово. От тільки не зрозуміло, чому мешканці Приірпіння нерідко сидять без світла? Щоправда, з багатьма критичними зауваженнями — зокрема з надто частими фактами перебоїв у електропостачанні, недостатньо швидкою ліквідацією аварійних ситуацій, недоліками в роботі з клієнтами працівників місцевого РЕМ — пан Стрекаль погодився. І пообіцяв, що вже цього року мешканці регіону відчують суттєве покращення якості надання послуг з енергопостачання.

      Не дивлячись на емоції, що іноді били через край у залі, представники «Київобленерго» подякували за організацію слухань, зазначивши, що це був перший подібний захід на ввіреній їм території Київської області.

      Насамкінець зазначимо, що вищезгадану громадську організацію «Самозахист» очолює не якийсь там впливовий бізнесмен, а звичайний пенсіонер Віталій Савенко. Та й більшість його соратників — пенсіонери, але люди активні і небайдужі, які сповідують принцип, що ніхто не захистить наші права краще за нас самих. І намагаються переконати в цьому інших.